Oblicz Pc i V

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: Daniel369 »

Przekrojem osiowym stozka jest trojkat prostokatny o polu rownym \(\displaystyle{ S}\). Wyznacz Pc i V.

Czy moje rozumowanie z którego wychodzi że \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ h}\) to ten sam bok np \(\displaystyle{ a}\), a tworząca \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) jest dobre?

Wtedy \(\displaystyle{ Pc= \pi a ^{2} + \pi a ^{2} \sqrt{2}}\) gdzie a = r i h
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: szachimat »

Tak rzeczywiście jest.
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: Daniel369 »

W podręczniku mam \(\displaystyle{ \pi a(1+ \sqrt{2} )= pc}\)
Czyli bez kwadratow nad a
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: szachimat »

Bo dane jest S, a nie a. Chyba, że inaczej napisałeś w treści. A zatem w odpowiedzi powinna być litera S (i właśnie bez kwadratu, bo \(\displaystyle{ a^{2}=S}\))
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: Daniel369 »

Ostatnie pytanie, skąd wziąłeś to że \(\displaystyle{ s=a ^{2}}\)?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: szachimat »

Gdzieś w międzyczasie zauważyłeś, że tworząca jest przekątną kwadratu, bo napisałeś \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\). Czyli w przekroju pole tego trójkąta sprowadza się do pola kwadratu, albo wprost: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2a \cdot a= a^{2}}\).
Daniel369
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2014, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

Oblicz Pc i V

Post autor: Daniel369 »

dzięki
ODPOWIEDZ