Sześcian wpisany w ostrosłup
Sześcian wpisany w ostrosłup
W prawidłowy ostrosłup czworokątny wpisano sześcian, którego cztery wierzchołki leżą na krawędziach bocznych, a pozostałe cztery na płaszczyźnie podstawy. Wyznacz długość krawędzi sześcianu znając długość "a" krawędzi podstawy ostrosłupa i długość "H" wysokości ostrosłupa. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Sześcian wpisany w ostrosłup
Przekrojem przechodzącym przez środki preciwległych boków podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Przekrój sześcianu jest kwadratem wpisanym w trójkąt. Resztę patrz:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3387
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3387
Sześcian wpisany w ostrosłup
bardzo prosze o napisanie calego rozwiazania tego zadania!!!! bede neizmiernie wdzieczna....
-
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brudzowice
- Podziękował: 44 razy
Sześcian wpisany w ostrosłup
W_ZYGMUNT pisze:Przekrojem przechodzącym przez środki preciwległych boków podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Przekrój sześcianu jest kwadratem wpisanym w trójkąt. Resztę patrz:
viewtopic.php?t=3387
proszę mógłby mi ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ten trójkąt będzie równoboczny wydaje mi się ze będzie równoramienny ?