Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny EFGP, którego podstawą jest trójkąt EFG. Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) nachylenia krawędzi bocznej EP do płaszczyzny podstawy ostrosłupa jest równy kątowi między krawędziami bocznymi EP i FP zawartymi w ścianie bocznej EPF tego ostrosłupa (zobacz rysunek). Oblicz sinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).
Rysunek:
Prawidłowa odpowiedź to: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1+2 \sqrt{7} } }{3}}\), jednak mi wychodzi wciąż \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{5} }{3}}\)...
Ostrosłup prawidłowy.
Ostrosłup prawidłowy.
Tzn. Ja założyłem że trójkąt EGP jest przystający do PGF, zatem z tego wynikałoby że PF to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\). Ale chyba najwidoczniej złe założenie :/
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Ostrosłup prawidłowy.
Jest przystający.
W podstawie jest tr równoboczny i wszystkie krawędzie boczne są równe.
Ale \(\displaystyle{ PF}\) nie jest wysokością trójkąta z podstawy przecież....\(\displaystyle{ PF}\) jest zależna od \(\displaystyle{ \alpha}\)
W podstawie jest tr równoboczny i wszystkie krawędzie boczne są równe.
Ale \(\displaystyle{ PF}\) nie jest wysokością trójkąta z podstawy przecież....\(\displaystyle{ PF}\) jest zależna od \(\displaystyle{ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Ostrosłup prawidłowy.
Mogłabym, ale wynik wyszedł mi ciut inny niż podałeś
No...nie umiem czytać i obliczyłam cosinus
Mam dobry wynik.
Oznaczyłam \(\displaystyle{ EO=x}\) i to jest 2/3 wysokości podstawy czyli tr równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\)
Z tr \(\displaystyle{ EOP}\) wyznaczyłam krawędź boczną \(\displaystyle{ b}\)
Z tr \(\displaystyle{ EFP}\)i twierdzenia cosinusów wyznaczyłam cosinus alfa..
I przerobiłam na sinus z jedynki.
No...nie umiem czytać i obliczyłam cosinus
Mam dobry wynik.
Oznaczyłam \(\displaystyle{ EO=x}\) i to jest 2/3 wysokości podstawy czyli tr równobocznego o boku \(\displaystyle{ a}\)
Z tr \(\displaystyle{ EOP}\) wyznaczyłam krawędź boczną \(\displaystyle{ b}\)
Z tr \(\displaystyle{ EFP}\)i twierdzenia cosinusów wyznaczyłam cosinus alfa..
I przerobiłam na sinus z jedynki.