Objętość ostrosłupa o danym kącie dwuściennym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
andrzej1_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 paź 2012, o 07:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 4 razy

Objętość ostrosłupa o danym kącie dwuściennym

Post autor: andrzej1_1 »

Witam,
przerabiałem właśnie arkusz maturalny z matmy rozszerzonej z 2010 roku. Ostatnie zadanie ma w kluczu jeden sposób rozwiązania i nie jestem pewien czy moja wersja jest prawidłowa.

Zadanie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a. Ściany boczne są
trójkątami ostrokątnymi. Miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa 2α .
Wyznacz objętość tego ostrosłupa.

Rysunek:
AU
AU
aL5TL.jpg (39.92 KiB) Przejrzano 73 razy
Rozwiązanie:
  • najpierw korzystam z twierdzenia kosinusów
\(\displaystyle{ a^2 = 2h^2(1-cos2a) \\
h^2 = \frac{a^2}{2(1-cos2a)}}\)

obliczam wysokość sciany bocznej z pitagorasa:
\(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{b^2-\frac{a}{4}^{2}}}\)
  • teraz pole ściany bocznej mogę wyrazić na dwa sposoby:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}bh = \frac{1}{2}ah_{b} \\
bh = ah_{b} \\
bh = a\sqrt{b^2-\frac{a}{4}^{2}} \\
b^2h^2 = a^2(b^2-\frac{a}{4}^{2}) \\
b^2(a^2-h^2)= \frac{a}{4}^{2} \\
b^2 = \frac{a^4}{4(a^2-h^2)}}\)
  • wysokość H obliczam z pitagorasa:
\(\displaystyle{ H = \sqrt{b^2-(\frac{2}{3}\frac{a\sqrt{3}}{2})^{2}}}\)
i po uproszczeniach wychodzi
\(\displaystyle{ H = \frac{a cos\alpha}{\sqrt{3}\sqrt{1-2cos2\alpha}}}\)

Edit:
po poprawce wynik jest już prawidłowy.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 08:25 przez andrzej1_1, łącznie zmieniany 3 razy.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Objętość ostrosłupa o danym kącie dwuściennym

Post autor: florek177 »

H -w kluczu jest źle, poszukaj na forach innego przykładowego rozwiązania zadania.

U ciebie w \(\displaystyle{ H = .... \,\,}\) - pod pierwiastkiem brak kwadratu drugiego wyrazu.
andrzej1_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2 paź 2012, o 07:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 4 razy

Objętość ostrosłupa o danym kącie dwuściennym

Post autor: andrzej1_1 »

florek177, Po poprawce wychodzi mi tak jak w kluczu. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ