Zadanie z ostrosłupem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lutzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2007, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: co cie to interesuje
Podziękował: 1 raz

Zadanie z ostrosłupem

Post autor: lutzor »

Mam takie zadanko i mam z nim problem:

Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\), a pole boczne jest równe \(\displaystyle{ 12}\). Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zadanie z ostrosłupem

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
7e7652be0bb2ca63med.jpg (18.84 KiB) Przejrzano 49 razy

bok podstawy ma długość a
\(\displaystyle{ \frac{6a^{2}\sqrt{3}}{4}=6\sqrt{3}}\) wobec tego \(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=6{\cdot}\frac{1}{2}a{\cdot}h}\) pole boczne czyli pole powierzchni bocznej a nie tylko jednej ściany bocznej. Z tego wyliczysz h
\(\displaystyle{ \frac{\frac{a\sqrt{3}}{2}}{h}=cos\alpha}\) z tego wyznaczysz miarę kąta.
ODPOWIEDZ