Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

W pewnym ostrosłupie o obj 2400 podstawa jest wielokątem, którego obwód wynosi 100, a pole 600. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny pod tym samym kątem. Wyznacz miarę tego kąta.

Będę wdzięczna za wskazówki, szczególnie z tym, iż nie wiem czym jest podstawa :)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

Ostrosłup jest prawidłowy, tzn. jego podstawą jest wielokąt foremny. Tylko wtedy jest możliwa równość kątów nachylenia ścian bocznych do podstawy.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

Do tego doszłam, mam też wysokość (z objętości i pola podstawy), więc w sumie powinnam wyznaczyć promień okręgu opisanego na figurze, gdyż środek będzie spodkiem wysokości. Czy powinnam podstawiać "ręcznie" każdą długość boku pod obwód a następnie sprawdzać czy zgadza się pole podstawy? Jednak szukam szybszego sposobu...
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

Obwód, pole podstawy, objętość:
  • \(\displaystyle{ L=na}\)

    \(\displaystyle{ S_P=\frac{na^2}{4\tg\frac{\pi}{n}}=\frac{nar}{2}}\) – gdzie \(\displaystyle{ r}\) promień okręgu wpisanego w podstawę

    \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}S_Ph}\) – gdzie \(\displaystyle{ h}\) wysokość ostrosłupa
Masz wyznaczyć \(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{h}{r}}\) .

Zwróć uwagę na to, że \(\displaystyle{ n}\) nie jest dane, ale też nie jest do niczego potrzebne.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

Wyszło, dziękuję :)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

No to super!
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: szachimat »

SlotaWoj pisze:Ostrosłup jest prawidłowy, tzn. jego podstawą jest wielokąt foremny. Tylko wtedy jest możliwa równość kątów nachylenia ścian bocznych do podstawy.
Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę,to ściany boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny pod tym samym kątem. A zatem w podstawie nie musi być wielokąt foremny (jest to szczególny przypadek).
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

Do Marty1:

Powyżej Szachimat wykazał, że uzyskane rozwiązanie zadania dotyczy jedynie szczególnego przypadku, a ja się „zagalopowałem”. Trzeba znaleźć ogólne rozwiązanie zadania, chyba że w temacie zadania było jeszcze coś, o czym nie napisałaś.

Szachimatowi gratuluję czujności i dziękuję.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

To wszystkie informacje. W takim razie faktycznie, nie musi być to wielokąt foremny.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

W ogólnym przypadku przydadzą się informacje stąd:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czworok%C4%85t#Okr.C4.85g_wpisany_i_opisany
.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

Dziękuję, znalazłam jeszcze taką informację

Pole wielokąta, w który można wpisać okrąg jest równe iloczynowi połowy jego obwodu i długości promienia tego okręgu.

Co w sumie pozwala rozwiązać zadanie w dwóch linijkach
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: SlotaWoj »

Marto1!
Rodzice mogą być z Ciebie dumni. Inne osoby pewnie też.
marta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 15 mar 2015, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: marta1 »

Dziękuję jeszcze raz za natchnienie
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Miara kąta nachylenia ściany bocznej do postawy

Post autor: szachimat »

marta1 pisze:Dziękuję, znalazłam jeszcze taką informację

Pole wielokąta, w który można wpisać okrąg jest równe iloczynowi połowy jego obwodu i długości promienia tego okręgu.
To łatwo zapamiętać, gdyż łącząc punkt, który jest środkiem okręgu z wierzchołkami, otrzymujesz trójkąty o wysokości "r". Pole wielokąta jest sumą pól tych trójkątów - co sprowadzi się do tego, co napisałaś wyżej. Wystarczy r i jedną drugą wyłączyć przed nawias.
ODPOWIEDZ