Objętość stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 33 razy
Objętość stożka
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\). Oblicz objętość stożka.
Myślę że ze wzoru na pole wylicze a
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} / \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{3}=a ^{2} \sqrt{3}/: \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 16=a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4=a}\)
Myślę że ze wzoru na pole wylicze a
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} / \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{3}=a ^{2} \sqrt{3}/: \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 16=a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4=a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
Objętość stożka
Promień będzie równy połowie długości \(\displaystyle{ a}\). A wysokość z pitagorasa \(\displaystyle{ h^{2} = a^{2} - r^{2}}\).
I na końcu oblicz \(\displaystyle{ V}\)
I na końcu oblicz \(\displaystyle{ V}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 33 razy
Objętość stożka
myślałem ze wzoru \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) chyba będzie łatwiej bo
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{4 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 33 razy
Objętość stożka
i teraz V
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi R ^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi 2 ^{2} \cdot 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi 4 \cdot 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi cm ^{3}}\)
myślę że ok
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi R ^{2} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \pi 2 ^{2} \cdot 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi 4 \cdot 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi cm ^{3}}\)
myślę że ok
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 33 razy
Objętość stożka
no nie bylo \(\displaystyle{ cm}\) to jak mam podać tylko
\(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{8 \sqrt{3} }{3} \pi}\)