Obliczanie objętości i powierzchni ostrosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mateu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 sty 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z /dev/null
Podziękował: 3 razy

Obliczanie objętości i powierzchni ostrosłupów

Post autor: Mateu »

1.
oblicz V i Pc ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi podstawy a=6cm i kacie nachylenia krawedzi bocznej do podstawy a=60 stopni

2.
Dany jest czworoscian foremny o krawedzi dlugosci a
a) wyznacz wzor na V i Pc tego czworoscianu
b) oblicz miare kata dwusciennego i miare kata nachylenia krawedzi do sciany czworoscianu

3. Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego ktorego pole podstawy =P a pole powierzchni bocznej =S

4.
Z ostroslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi bocznej rownej 5cm i wysokosci rownej 4cm odcieto gorna czesc plaszczyzna rownolegla do podstawy i przechodzxaca przez srodek wysokosci. oblicz v otrzymanej bryly

Temat poprawiłam.
Zapoznaj się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, o 00:03 przez Mateu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Obliczanie objętości i powierzchni ostrosłupów

Post autor: Lady Tilly »

3)
a to bok krawędzi podstawy
h to wysokość ściany bocznej
H to wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}H{\cdot}P}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}}\) więc \(\displaystyle{ a=\sqrt{P}}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}a{\cdot}h}\) tutaj niewiadomą jest tylko h i musisz ją wyznaczyć
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}a)^{2}+H^{2}=h^{2}}\)
potem podstawiasz do wzoru na objetość.
erdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 sie 2007, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury

Obliczanie objętości i powierzchni ostrosłupów

Post autor: erdk »

1)
\(\displaystyle{ a}\) - długość krwędzi podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - długość wysokości ostrosłupa
\(\displaystyle{ h_{1}}\) - długość wysokości podstawy ostrosłupa
\(\displaystyle{ h_{2}}\) - długość wysokości ściant bocznej ostrosłupa
\(\displaystyle{ \alpha}\) - miara kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy, 60°
\(\displaystyle{ V}\) - objętość ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_{c}}\) - pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_{p}}\) - pole podstawy ostrosłupa

\(\displaystyle{ V}\):
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p}\cdot H}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}\) - bo ostrosłup jest trójkątny, prawidłowy
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{H}{\frac{2}{3}h_{1}} H=\frac{2}{3}h_{1}\tan\alpha}\)
Teraz wystarczy podstawić wysokość i pole podstawy i już.

\(\displaystyle{ P_{c}}\):

Z twierdzenia Pitagorasa

\(\displaystyle{ h_{2}=\sqrt{H^{2}+\frac{1}{3}h_{1}}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+\frac{3}{2}ah_{2}}\)
I już
ODPOWIEDZ