objętość ostrosłupa prostokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

objętość ostrosłupa prostokątnego

Post autor: takanator »

Dwie ściany ostrosłupa trójkątnego są trójkątami równobocznymi o boku długości a i dwie są trójkątami prostokątnymi. Oblicz objętość ostrosłupa.

Prosiłbym o rozwiązanie z lekkim tłumaczeniem ponieważ w ogóle nie mogę poradzić sobie z tym zadaniem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

objętość ostrosłupa prostokątnego

Post autor: piasek101 »

A więc te pierwsze są do siebie prostopadłe - przyjmij, że jedna z nich jest podstawą.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

objętość ostrosłupa prostokątnego

Post autor: szachimat »

Wskazówki są następujące:
1) Skoro dwie ściany boczne są trójkątami równobocznymi o boku długości a, więc wszystkie krawędzie boczne mają właśnie długość a.
2) Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są jednakowej długości, to spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
3) Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest środkiem przeciwprostokątnej.
4) Analizując powyższe punkty okazuje się, że trójkąty prostokątne (są one jednakowe) muszą być równoramienne o ramionach długości "a" i wysokości \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) (ta wysokość jest jednocześnie wysokością ostrosłupa).

Dalej chyba już pójdzie łatwo.-- 7 mar 2015, o 21:25 --
szachimat pisze:Wskazówki są następujące:
1) Skoro dwie ściany boczne są trójkątami równobocznymi o boku długości a, więc wszystkie krawędzie boczne mają właśnie długość a.
2) Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są jednakowej długości, to spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
3) Środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym (który jest podstawą ostrosłupa) jest środkiem przeciwprostokątnej.
4) Analizując powyższe punkty okazuje się, że trójkąty prostokątne (są one jednakowe) muszą być równoramienne o ramionach długości "a" i wysokości \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2} }{2}}\) (ta wysokość jest jednocześnie wysokością ostrosłupa).

Dalej chyba już pójdzie łatwo.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

objętość ostrosłupa prostokątnego

Post autor: takanator »

Ok, juz rozumiem. Dziękuję za pomoc
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

objętość ostrosłupa prostokątnego

Post autor: szachimat »

Jak rozwiążesz to napisz jaki otrzymałeś wynik.
ODPOWIEDZ