Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
maddie1221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 mar 2015, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 1 raz

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: maddie1221 »

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa \(\displaystyle{ 8\sqrt{6}}\). Przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^\circ}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.

Tak więc przekątna podstawy wynosi \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\). Z \(\displaystyle{ tg60^\circ}\) wynika, że H =\(\displaystyle{ a\sqrt{6}}\). Wszystko byłoby pięknie ładnie, jakbym potrafiła znaleźć, ile wynosi a, wtedy nie byłoby problemu z dalszymi obliczeniami.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: szachimat »

Z cosinusa tego kąta.
maddie1221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 mar 2015, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 1 raz

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: maddie1221 »

szachimat pisze:Z cosinusa tego kąta.
a z cosinusa nie obliczę przypadkiem przekątnej graniastosłupa?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: szachimat »

Przekątną zahaczysz, a obliczysz, ile wynosi \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\), a po tym samo "a".
Konradek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy

Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Konradek »

Albo: wiedząc, że podstawa ma długość \(\displaystyle{ a}\) oraz wysokość \(\displaystyle{ a \sqrt{6}}\) możesz policzyć, że objętość wynosi \(\displaystyle{ a^{3} \sqrt{6}}\), zatem otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą \(\displaystyle{ a}\).
ODPOWIEDZ