Proszę o pomoc w zadaniach ze stereometrii.
1) Sześcian o krawędzi 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Jednym z otrzymanych w ten sposób wielościanów jest ostrosłup. Oblicz objętość kuli wpisanej w ten ostrosłup.
2) W kulę o promieniu \(\displaystyle{ 2\ cm}\) wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości \(\displaystyle{ 16\sqrt{3}\ cm^3}\). Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
W pierwszym zadaniu wyliczyłem tylko wysokość podstawy tego ostrosłupa trójkątnego o bokach \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\), mam \(\displaystyle{ h=18\sqrt{3}}\) , nie wiem co dalej, jak obliczyć promień kuli wpisanej w ten ostrosłup.
w 2 zadaniu Doszedłem do tego że \(\displaystyle{ 16\sqrt{3} = \frac{1}{3}\pi r^2H}\), i dalej nie wiem co zrobić. Pomóżcie Proszę
Kule i ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 mar 2015, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kule i ostrosłupy
Ostatnio zmieniony 3 mar 2015, o 20:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kule i ostrosłupy
1) Istnieje zależność \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P\cdot r}\) gdzie V - objętość wielościanu w który wpisano kulę; P - pole wielościanu; r - promień kuli weń wpisanej.
2) Skąd u Ciebie (pi) jeśli to ostrosłup ?
Poprowadzić przekrój przez przeciwległe krawędzie ostrosłupa.
Zobaczyć okrąg opisany na trójkącie. Poprowadzić odcinki od środka okręgu do wierzchołków. Zobaczyć trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2 a; 2; H-2}\)
2) Skąd u Ciebie (pi) jeśli to ostrosłup ?
Poprowadzić przekrój przez przeciwległe krawędzie ostrosłupa.
Zobaczyć okrąg opisany na trójkącie. Poprowadzić odcinki od środka okręgu do wierzchołków. Zobaczyć trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2 a; 2; H-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 mar 2015, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Kule i ostrosłupy
Dziękuję za pomoc !
Tej zależności z 1. zadania nie znałem,
2 zadanie też dobrze wytłumaczone, teraz wiem jak to zrobić
A z tym (pi) to pomyliłem wzór, efekt zmęczenia :/
Tej zależności z 1. zadania nie znałem,
2 zadanie też dobrze wytłumaczone, teraz wiem jak to zrobić
A z tym (pi) to pomyliłem wzór, efekt zmęczenia :/
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Kule i ostrosłupy
jordanmafioza, Jak wyszło w tym zadaniu 1? Ja też mam z nim problem.
Według zależności podanej przez piasek101 wyszło mi \(\displaystyle{ r=3- \sqrt{3}}\), a to nie jest zgodne z odpowiedzią. Może biorę pod uwagę niewłaściwy ostrosłup? Który to powinien być??
Według zależności podanej przez piasek101 wyszło mi \(\displaystyle{ r=3- \sqrt{3}}\), a to nie jest zgodne z odpowiedzią. Może biorę pod uwagę niewłaściwy ostrosłup? Który to powinien być??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kule i ostrosłupy
Jak przekroisz to masz jeden ostrosłup.
Mam \(\displaystyle{ r=6-2\sqrt 3}\)
[edit] Nie (znalazłem u siebie błąd) jest tak jak piszesz.
Mam \(\displaystyle{ r=6-2\sqrt 3}\)
[edit] Nie (znalazłem u siebie błąd) jest tak jak piszesz.