Mam kilka zadań z matmy !
Mam nadzieję, że ktoś będzie mieć takie dobre serduszko i mi pomoże :*
1.Oblicz \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ P_c}\) ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni, krawędź podstawy wynosi \(\displaystyle{ 4}\).
2. Oblicz \(\displaystyle{ V}\) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym :
a) \(\displaystyle{ H=5, d=8}\)
b) \(\displaystyle{ H=10, d=6}\)
3. Oblicz \(\displaystyle{ V}\) ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym \(\displaystyle{ H=10}\), tworzy z krawędzią podstawy kąt \(\displaystyle{ 30}\) stopni.
4. Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach \(\displaystyle{ a, b}\) jego przekątna jest nachylona do podstawy - \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Oblicz \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ P_c}\) prostopadłościanu.
5. Oblicz \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ P_c}\) graniastosłupa prawidłowego trójkątnego w którym przekątna ściany bocznej jest nachylona pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni do krawędzi podstawy.
6. Oblicz \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ P_c}\) graniastosłupa o wysokości \(\displaystyle{ 10}\), jeśli jego podstawą jest prostokątem o przekątnej \(\displaystyle{ d=5}\). Kąt nachylenia przekątnej podstawy do dłuższego boku podstawy wynosi \(\displaystyle{ 60}\) stopni.
Z góry dziękuję bardzo :*
Ostrosłupy i graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lut 2015, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Ostrosłupy i graniastosłupy
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 16:16 przez leszczu450, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Ostrosłupy i graniastosłupy
Zad. 1
Zauważ, że wysokość bryły, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy oraz wysokość ściany bocznej tworzą trójkąt prostokątny. Masz podany kąt nachylenia ściany bocznej \(\displaystyle{ 60^\circ}\), czyli jest to zarazem połowa trójkąta równobocznego.
Masz podane, że bok podstawy ma długość \(\displaystyle{ 4}\), więc wysokość podstawy to \(\displaystyle{ \frac{4\sqrt3}{2}=2\sqrt3}\). Czerwona krawędź to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) tej podstawy, czyli \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt3}{3}}\). Zielona krawędź k (wysokość ściany bocznej) będzie 2 razy dłuższa, a wysokość bryły H jest wysokością trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt3}{3}}\). Mając wszystkie długości, możesz już obliczyć pole i objętość.
Zad. 2
Jeżeli \(\displaystyle{ d}\) jest przekątną podstawy, to skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ d=a\sqrt2}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest bokiem kwadratu w podstawie. Wysokość bryły masz podaną, więc bez problemu obliczysz objętość.
Zad. 3
Tutaj też korzystasz z zależności w trójkącie równobocznym.
Masz podane, że \(\displaystyle{ H=10}\) i jest to wysokość trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 2d}\). Wyliczasz połowę przekątnej z zależności: \(\displaystyle{ 10= d\sqrt3}\). Krawędź boczna \(\displaystyle{ k=2d}\).
Zad. 4 Przekątną podstawy \(\displaystyle{ d}\) obliczasz z Pitagorasa, bo masz trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ a,b}\).
Potem znów korzystasz z tego, że trójkąt o bokach \(\displaystyle{ p,d,h}\) jest połową trójkąta równobocznego, więc \(\displaystyle{ p=2d}\), a \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ p}\), czyli \(\displaystyle{ h= \frac{p\sqrt3}{2}}\).
Zauważ, że wysokość bryły, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy oraz wysokość ściany bocznej tworzą trójkąt prostokątny. Masz podany kąt nachylenia ściany bocznej \(\displaystyle{ 60^\circ}\), czyli jest to zarazem połowa trójkąta równobocznego.
Masz podane, że bok podstawy ma długość \(\displaystyle{ 4}\), więc wysokość podstawy to \(\displaystyle{ \frac{4\sqrt3}{2}=2\sqrt3}\). Czerwona krawędź to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) tej podstawy, czyli \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt3}{3}}\). Zielona krawędź k (wysokość ściany bocznej) będzie 2 razy dłuższa, a wysokość bryły H jest wysokością trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt3}{3}}\). Mając wszystkie długości, możesz już obliczyć pole i objętość.
Zad. 2
Jeżeli \(\displaystyle{ d}\) jest przekątną podstawy, to skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ d=a\sqrt2}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest bokiem kwadratu w podstawie. Wysokość bryły masz podaną, więc bez problemu obliczysz objętość.
Zad. 3
Tutaj też korzystasz z zależności w trójkącie równobocznym.
Masz podane, że \(\displaystyle{ H=10}\) i jest to wysokość trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 2d}\). Wyliczasz połowę przekątnej z zależności: \(\displaystyle{ 10= d\sqrt3}\). Krawędź boczna \(\displaystyle{ k=2d}\).
Zad. 4 Przekątną podstawy \(\displaystyle{ d}\) obliczasz z Pitagorasa, bo masz trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ a,b}\).
Potem znów korzystasz z tego, że trójkąt o bokach \(\displaystyle{ p,d,h}\) jest połową trójkąta równobocznego, więc \(\displaystyle{ p=2d}\), a \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością trójkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ p}\), czyli \(\displaystyle{ h= \frac{p\sqrt3}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lut 2015, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Ostrosłupy i graniastosłupy
dzięki za podpowiedzi, ale ja i tak z tego nic nie rozumiem.
tak wiem, jestem głąbem z matmy
mam prośbę, czy możesz mi obliczyć te zadania ? jeśli masz ochotę i czas
Pozdrawiam !
tak wiem, jestem głąbem z matmy
mam prośbę, czy możesz mi obliczyć te zadania ? jeśli masz ochotę i czas
Pozdrawiam !
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Ostrosłupy i graniastosłupy
Jaki cel Ci przyświeca? chcesz sie nauczyć, czy chcesz komuś pokazać rozwiązane zadania?Marzenkaa03 pisze:dzięki za podpowiedzi, ale ja i tak z tego nic nie rozumiem.
tak wiem, jestem głąbem z matmy
mam prośbę, czy możesz mi obliczyć te zadania ? jeśli masz ochotę i czas
Pozdrawiam !
Jak to pierwsze, to sama musisz spróbować coś zrobić.
Jak to drugie, to proponuję znaleźć prywatnego korepetytora. Tutaj gotowców nie dostaniesz.