Witam jako ze jestem tu nowy! Poniżej zadanie do rozwiązania jak najszybciej. POMOCY bo baba od matmy mi spokoju nie daje, nie dozyje wakacji chyba Zwlaszcza ze mam juz takie zawiasy z matmy od liczenia przez caly rok ze hej
Oblicz dlugość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, wiedząc, że objętości brył powstałych z obrotu tego tro0jkąta dokoła przyprostokątnych są równe 12Pi cm^3 i 16Pi cm^3
Obliczylem to i IMO jest dobrze ale mozliwe ze da sie to jakos zrobic inaczej, bo moja kochana matematyczka sama do mnie mowi ze czasami mnie nie rozumie mimo ze mam dobre i ciekawe rozwiazania Wiec sie moze przyczepic
[bryły]stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
[bryły]stożek
a-przyprostokątna
b-przyprostokątna
c-przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\Pi a^2\cdot b=12\Pi cm^3\\\frac{1}{3}\Pi b^2\cdot a=16\Pi cm^3}\)
tak chyba najprościej to będzie ruszyć.
b-przyprostokątna
c-przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\Pi a^2\cdot b=12\Pi cm^3\\\frac{1}{3}\Pi b^2\cdot a=16\Pi cm^3}\)
tak chyba najprościej to będzie ruszyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 cze 2007, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dabrowa Gornicza
[bryły]stożek
Tyle to akurat wiem, po przekształceniu wychodzi ze a^2 x b = 36
a b^2 x a =48 tylko co dalej z tym ?
a b^2 x a =48 tylko co dalej z tym ?