Zadania ze stożkiem i ostrosłupem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
antygona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 cze 2007, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Pomógł: 1 raz

Zadania ze stożkiem i ostrosłupem

Post autor: antygona »

Proszę o pomoc z tymi zadaniami:

1. Koło o średnicy 8 cm podzielono na połowy, zktórych wykonano dwie powierzchnie boczne stożków i połączono je podstawami. Oblicz objętość i pole całkowite otrzymanej bryły.

2. Podstawą ostrosłupa jest kwadrat ABCD o boku 4 cm. Wierzchołek A jest spodkiem wysokości ostrosłupa. Oblicz pole pow. całk. tego ostrosłupa, jeżeli najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa tworzy z podstawą bryły kąt \(\displaystyle{ 30\circ}\)
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

Zadania ze stożkiem i ostrosłupem

Post autor: robin5hood »

2) Zatem w tym ostrosłupie jest trójkąt prostokątny miedzy wysokoscia, jajdłuzsza krawedzia baczna i przekatna podstawy. pole podstawy wynosi 16. Oblczam wysokosc H \(\displaystyle{ tan30=\frac{H}{4\sqrt{2}}}\). czyli H=\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\sqrt{6}}\) wiec \(\displaystyle{ V=\frac{64}{9}\sqrt{6}}\)

[ Dodano: 12 Czerwca 2007, 06:01 ]
1) Pole powierzchni całkowitej tej figury to pole jednoczesnie tego okregu
czyli \(\displaystyle{ 16\pi}\)

[ Dodano: 12 Czerwca 2007, 06:13 ]
Niech l-tworzaca stozka, r-promien, a h wysokosc. Zatem l=4, pole powierzhni bocznej pokrywa se z polem polowy kolaztem \(\displaystyle{ 8\pi=\pi{r*4}}\) czyli r=2 Korzystajac z twierdzenia pitagorasam mamy \(\displaystyle{ h^2=16-4=12}\) h=\(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) wiec \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi\sqrt{3}}\)
mózgowiec_bia?ystok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2009, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Zadania ze stożkiem i ostrosłupem

Post autor: mózgowiec_bia?ystok »

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania 1 z wytłumaczeniem i koniecznie rysunek.
ODPOWIEDZ