Witam mam dwa zadnia. Prosze o pomoc w rozwiązaniu:
Ćw. 1.
Sześcian o boku a przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem:
a) (alfa)=30stopni
b) (alfa)=60stopni
Wyznacz pole otrzymanego przekroju.
Napisałem (alfa) gdyż nie mam na klawiaturze greckich liter to samo ze stopniami - nie mam takich znaczków
Ćw. 2.
Podstawą graniastosłupa jest kwadrat o boku a, dwie ściany boczne to tez kwadraty, a pozostałe dwie są rombami o kącie ostrym 60stopni. Wyznacz pole powierzchni całkowitej P oraz objętość V tego graniastosłupa.
Sześcian z dwoma rombami zamiast kwadratów, a inny przeci
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Sześcian z dwoma rombami zamiast kwadratów, a inny przeci
Ad 2)
Czyli mamy cztery kwadraty i dwa romby. Obliczymy najpierw pole całkowite tego graniastosłupa.
\(\displaystyle{ P_{c}=4P_{k}+2P_{r} \\ P_{c}=4a^{2}+2a^{2}sin60 \\ P_{c}=4a^{2}+2a^2*\frac{\sqrt{3}}{2} \\ P_{c}=4a^2+a^{2}\sqrt{3} \\ P_{c}=a^2(4+\sqrt{3})}\)
Czas teraz na objętość, więc musimy znać wysokość tego graniastosłupa. Będzie ona równa wysokości ściany bocznej rombu, czyli:
\(\displaystyle{ H=a*sin60 \\ V=a^{2}*H \\ V=a^{2}*a*sin60 \\ V=a^{3}sin60}\)
Tyle drugie.
Ad 1)
Przekrój ten jest prostokątem i znamy jego jeden bok, jako, że jest to przekątna podstawy, czyli kwadratu o danym boku. Musimy więc zająć się drugim bokiem. Najpierw trzeba go sobie umiejscowić w dobrym miejscu. W tym przypadku najlepiej poprowadzić ten bok ze środka podstawy graniastosłupa, czyli miejsca przecięcia przekątnych kwadratu. On nam się gdzieś przetnie z wysokością graniastosłupa (bądź jej przedłużeniem) i w ten sposób otrzymujemy trójkąt prostokątny o znanym kącie alfa i jednej przyprostokątnej będącej połową przekątnej kwadratu. Zapiszmy to więc wzorami. Oznaczymy boki tego prostokąta przez e i f.
\(\displaystyle{ e=a\sqrt{2}}\)
Korzystamy z trójkąta prostokątnego:
\(\displaystyle{ \large \frac{\frac{1}{2}d}{f}=cos\alpha \\ f=\frac{\frac{1}{2}d}{cos\alpha} \\ f=\frac{\frac{a\sqrt{2}}{2}}{cos\alpha} \\ f=\frac{a\sqrt{2}}{2cos\alpha}}\)
I teraz wzorek na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P_{p}=ef \\ P_{p}=a\sqrt{2}*\frac{a\sqrt{2}}{2cos\alpha} P_{p}=\frac{2a^{2}}{2cos\alpha} \\ P_{p}=\frac{a^{2}}{cos\alpha}}\)
Uffff... Chyba tyle, nie sądze, by coś mogło być niejasne .
Czyli mamy cztery kwadraty i dwa romby. Obliczymy najpierw pole całkowite tego graniastosłupa.
\(\displaystyle{ P_{c}=4P_{k}+2P_{r} \\ P_{c}=4a^{2}+2a^{2}sin60 \\ P_{c}=4a^{2}+2a^2*\frac{\sqrt{3}}{2} \\ P_{c}=4a^2+a^{2}\sqrt{3} \\ P_{c}=a^2(4+\sqrt{3})}\)
Czas teraz na objętość, więc musimy znać wysokość tego graniastosłupa. Będzie ona równa wysokości ściany bocznej rombu, czyli:
\(\displaystyle{ H=a*sin60 \\ V=a^{2}*H \\ V=a^{2}*a*sin60 \\ V=a^{3}sin60}\)
Tyle drugie.
Ad 1)
Przekrój ten jest prostokątem i znamy jego jeden bok, jako, że jest to przekątna podstawy, czyli kwadratu o danym boku. Musimy więc zająć się drugim bokiem. Najpierw trzeba go sobie umiejscowić w dobrym miejscu. W tym przypadku najlepiej poprowadzić ten bok ze środka podstawy graniastosłupa, czyli miejsca przecięcia przekątnych kwadratu. On nam się gdzieś przetnie z wysokością graniastosłupa (bądź jej przedłużeniem) i w ten sposób otrzymujemy trójkąt prostokątny o znanym kącie alfa i jednej przyprostokątnej będącej połową przekątnej kwadratu. Zapiszmy to więc wzorami. Oznaczymy boki tego prostokąta przez e i f.
\(\displaystyle{ e=a\sqrt{2}}\)
Korzystamy z trójkąta prostokątnego:
\(\displaystyle{ \large \frac{\frac{1}{2}d}{f}=cos\alpha \\ f=\frac{\frac{1}{2}d}{cos\alpha} \\ f=\frac{\frac{a\sqrt{2}}{2}}{cos\alpha} \\ f=\frac{a\sqrt{2}}{2cos\alpha}}\)
I teraz wzorek na pole prostokąta:
\(\displaystyle{ P_{p}=ef \\ P_{p}=a\sqrt{2}*\frac{a\sqrt{2}}{2cos\alpha} P_{p}=\frac{2a^{2}}{2cos\alpha} \\ P_{p}=\frac{a^{2}}{cos\alpha}}\)
Uffff... Chyba tyle, nie sądze, by coś mogło być niejasne .
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Sześcian z dwoma rombami zamiast kwadratów, a inny przeci
Rogal pisze: Ad 1)
Przekrój ten jest prostokątem i znamy jego jeden bok, jako, że jest to przekątna podstawy, czyli kwadratu o danym boku. Musimy więc zająć się drugim bokiem.
No nie powiedział bym.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2005, o 18:03 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Sześcian z dwoma rombami zamiast kwadratów, a inny przeci
Czyżbym źle zinterpretował ? Tak to jest jak się nie rysuje, tylko wyobraża .
Ale drugie dobrze?
Ale drugie dobrze?
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Sześcian z dwoma rombami zamiast kwadratów, a inny przeci
w przypadku 30' wychodzi
\(\displaystyle{ a^{2}\sqrt{3}}\)
a 60' :
\(\displaystyle{ a^{2}}\)
troche mi sie wierzyc nie chce ze takie ladne wyniki o_O, jak komus sie chce to moze mnie sprawdzic bo nie dam glowy ze jest dobrze
\(\displaystyle{ a^{2}\sqrt{3}}\)
a 60' :
\(\displaystyle{ a^{2}}\)
troche mi sie wierzyc nie chce ze takie ladne wyniki o_O, jak komus sie chce to moze mnie sprawdzic bo nie dam glowy ze jest dobrze