Wysokość ostrosłupa prawdłowego czworokątnego wynosi 12cm, krawędź podstawy 10cm.
Oblicz jego objętość oraz pole powierzchni bocznej.
Proszę napisać czy dobrze zrobiłem.
wzór na Objętość
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp \cdot H}\)
\(\displaystyle{ Pp=10 \cdot 10=100}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 100 \cdot 12=400}\)
Pole powierzchni bocznej wyliczam z trójkąta równobocznego o boku 10 i wysokości 12?
Więc 60 ?
Wysokość ostrosłupa prawdłowego czworokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodzkie
- Podziękował: 6 razy
Wysokość ostrosłupa prawdłowego czworokątnego
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, o 21:43 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Wysokość ostrosłupa prawdłowego czworokątnego
objętość dobrze, pole boczne źle
trzeba z pitagorasa obliczyć wysokość ściany bocznej, \(\displaystyle{ 12}\) to wysokość bryły a do pola potrzebujesz wysokości od środka krawędzi podstawy do wierzchołka ostrosłupa
trzeba z pitagorasa obliczyć wysokość ściany bocznej, \(\displaystyle{ 12}\) to wysokość bryły a do pola potrzebujesz wysokości od środka krawędzi podstawy do wierzchołka ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodzkie
- Podziękował: 6 razy
Wysokość ostrosłupa prawdłowego czworokątnego
Wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ 12 ^{2}+5 ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=13}\)
\(\displaystyle{ Pboczne=65}\)??
\(\displaystyle{ 12 ^{2}+5 ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=13}\)
\(\displaystyle{ Pboczne=65}\)??