Mam problem z jednym zadaniem. Próbowałam rozwiązać je na kilka sposobów, ale nie wychodzi
Kostka sześcienna o krawędzi 10 cm, wykonana z mosiądzu, waży 8 kg. Ile będzie ważyć mosiężna kostka o krawędzi 5 cm?
Z góry dzięki
Proporcjonalność
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 10:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 10:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
Proporcjonalność
Też mi tyle, ale z tyłu książki są odpowiedzi i jest napisane, że wyjdzie 1 kg. Ale dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Proporcjonalność
A czasami warto...natkoza pisze:to najwidoczniej w książce jest błąd , dlatego nie zawsze warto się sugerować odpowiedziami
Jeżeli jedna kostka ma krawędź długości 10 cm, a druga - 5 cm, to druga ma \(\displaystyle{ 2^3=8}\) razy mniejszą objętość, a co za tym idzie - 8 razy mniejszą masę. Czyli 1 kg.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 10:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Proporcjonalność
Od strony fizyki:
d - gęstość
m - masa
V - objętość
\(\displaystyle{ m=d V \\ ft\{\begin{array}{l} 8kg=d (10cm)^3 \\ x=d (5cm)^3\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8kg=d 1000cm^3 \\ x=d 125cm^3\end{array}}\)
Dzielimy stronami:
\(\displaystyle{ \frac{8kg}{x}=\frac{1000cm^3}{125cm^3} \\ \frac{8kg}{x}=8 \\ 8kg=8x \\ x=1kg}\)
d - gęstość
m - masa
V - objętość
\(\displaystyle{ m=d V \\ ft\{\begin{array}{l} 8kg=d (10cm)^3 \\ x=d (5cm)^3\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8kg=d 1000cm^3 \\ x=d 125cm^3\end{array}}\)
Dzielimy stronami:
\(\displaystyle{ \frac{8kg}{x}=\frac{1000cm^3}{125cm^3} \\ \frac{8kg}{x}=8 \\ 8kg=8x \\ x=1kg}\)