Sprawdzenie obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie obliczenia
Witam chciałbym prosić o pomoc przy sprawdzeniu czy dobrze policzyłem zapotrzebowanie.
Jeżeli kopie rów o długości 60m i szerokosci 2m i na dnie chce dać warstwę 30 cm keramzytu po całej długości i szerokości rowu to potrzebuje zamówić 12 metrów sześciennych keramzytu zgadza się ?
Jeżeli kopie rów o długości 60m i szerokosci 2m i na dnie chce dać warstwę 30 cm keramzytu po całej długości i szerokości rowu to potrzebuje zamówić 12 metrów sześciennych keramzytu zgadza się ?
Sprawdzenie obliczenia
Nie. To forum służy do dawania wskazówek. To Ty powiedz jak to liczyłeś, a Ci pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie obliczenia
ok jeden metr szescienny keramzytu to 300 cm czyli 10 m po 30 cm grubosci mi wyda, wiec na 60m potrzeba mi 6 metrow szeciennych, ale row ma szerokość 2m czyli razy 2 = 12 metrow
Sprawdzenie obliczenia
Jeden metr sześcienny to przecież tysiąc litrów. To dużo. Na \(\displaystyle{ 300}\) cm nijak nie pasuje, nawet sześciennych. \(\displaystyle{ 300}\) centymetrów sześciennych to małe piwo.
Narysuj sobie Twój rów i na jego dnie ten keramzyt. Zwymiaruj to - wystarczy w metrach. I policz objętość keramzytu. \(\displaystyle{ 30}\) cm ile to będzie w metrach?
Narysuj sobie Twój rów i na jego dnie ten keramzyt. Zwymiaruj to - wystarczy w metrach. I policz objętość keramzytu. \(\displaystyle{ 30}\) cm ile to będzie w metrach?
Sprawdzenie obliczenia
Czyli rów ma powierzchnię \(\displaystyle{ 18\,m^2}\)?
Bez problemu dam Ci rozwiązanie, lecz nie o to chodzi. Na następnej budowie już będziesz umiał policzyć sobie sam. Więc bądź cierpliwy, jakoś dojdziemy do celu.
Ale jest już coś pozytywnego. Jedna ze ścian rowu (z tym keramzytem) ma powierzchnię \(\displaystyle{ 18\,m^2}\). Ale zacznij o dna, bo chyba na dno się ten keramzyt kładzie. Jaką powierzchnię ma dno rowu? A jaką wysokość ma warstwa keramzytu?
Bez problemu dam Ci rozwiązanie, lecz nie o to chodzi. Na następnej budowie już będziesz umiał policzyć sobie sam. Więc bądź cierpliwy, jakoś dojdziemy do celu.
Ale jest już coś pozytywnego. Jedna ze ścian rowu (z tym keramzytem) ma powierzchnię \(\displaystyle{ 18\,m^2}\). Ale zacznij o dna, bo chyba na dno się ten keramzyt kładzie. Jaką powierzchnię ma dno rowu? A jaką wysokość ma warstwa keramzytu?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie obliczenia
właśnie chce dojść sam bo wiem że przyda mi się to na przyszłość
18m2 wyszlo mi jak pomnożyłem długość rowu 60m przez grubość karamzytu 30 cm
18m2 wyszlo mi jak pomnożyłem długość rowu 60m przez grubość karamzytu 30 cm
Sprawdzenie obliczenia
Świetnie. Ale nie tak rób zadanie. Jak wlewasz do rowu \(\displaystyle{ 30}\) cm wody, to lejesz po ścianie? Ile będzie wody, jeśli nalejesz jej \(\displaystyle{ 30}\) cm na dno rowu?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie obliczenia
tutaj daje mniej wiecej obrazek jak to wyglada jak naleje wody po 30 cm to bedzie 30 cm x 30 cm x 30cm na 3 scianach
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, o 18:06 przez eliot, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdzenie obliczenia
No tak. Ale istoty rzeczy to nie zmienia. Narysuj to sobie przestrzennie, a nie w rzutach.
A może będzie Ci łatwiej tak: masz nasypać tego keramzytu \(\displaystyle{ 30}\) cm na dno rowu. A gdybyś wykopał rów głęboki tylko na \(\displaystyle{ 30}\) cm, to keramzyt ten rów całkowicie zapełni. Więc jaka jest objętość takiego rowu?
A może będzie Ci łatwiej tak: masz nasypać tego keramzytu \(\displaystyle{ 30}\) cm na dno rowu. A gdybyś wykopał rów głęboki tylko na \(\displaystyle{ 30}\) cm, to keramzyt ten rów całkowicie zapełni. Więc jaka jest objętość takiego rowu?
Sprawdzenie obliczenia
Nie. Ale widzisz, że zadanie jest identyczne. Więc przeformułuję je: jaką objętość ma rów o wymiarach \(\displaystyle{ 60\times 2\times 0.3}\)? Oczywiście wymiary w metrach. Już Ci podpowiedziałem, że \(\displaystyle{ 30}\) cm to \(\displaystyle{ 0.3}\) m.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 sty 2015, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Sprawdzenie obliczenia
no tak v=axbxh
wiec biore 60m x 2m x 0,3m =36m
objętość to 36 m mojego rowu i teraz jest jakis wzór na policzenie dalej
wiec biore 60m x 2m x 0,3m =36m
objętość to 36 m mojego rowu i teraz jest jakis wzór na policzenie dalej