Klosz na Tort

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
brunosław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 maja 2007, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 4 razy

Klosz na Tort

Post autor: brunosław »

Tort jest zbudowany z trzech walców. Największy z walców ma średnicę 46, mniejszy walec leżący na nim ma średnicę 36, a najmniejszy walec leżący na samej górze ma średnicę 10. Wysokość każdego z tych walców jest równa 10. Na tort ten nałożono klosz, taki jak na rysunku. Oblicz promień tego klosza.
AU
AU
tort.jpg (9.69 KiB) Przejrzano 70 razy
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Klosz na Tort

Post autor: Justka »

NIe jestem pewna ale spróbuje
AU
AU
dbc62c998feb1c7bm.jpg (2.16 KiB) Przejrzano 70 razy
[/url]
Szukany promień będzie wynosił:
\(\displaystyle{ R=23+x}\)
Skorzystam z twierdzenia pitagorasa:
\(\displaystyle{ (10+10)^2+(z+x)^2=(a+b)^2}\)
Wyliczamy co sie da:
\(\displaystyle{ z=23-18=5\\
a=\sqrt{10^2+5^2}=5\sqrt{5}\\
b=\sqrt{10^2+x^2}=\sqrt{100+x^2}}\)

I podstawiamy do pierwszego równania
\(\displaystyle{ 20^2+(5+x)^2=(5\sqrt{5}+\sqrt{100+x^2})^2\\
400+25+10x+x^2=125+10\sqrt{5(100+x^2)}+100+x^2}\)

Po wyliczeniu wychodzi:
\(\displaystyle{ -4x^2+40x-100=0\\
\Delta=0}\)

I ostatecznie
\(\displaystyle{ x=5}\)
A więc promień klosza wynosi:
\(\displaystyle{ R=23+5=28}\)
Fanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 23 razy

Klosz na Tort

Post autor: Fanik »

Rozwiązanie to nie jest poprawne, gdyż klosz ten nie będzie się stykał ze wszystkimi wierzchołkami tortu - aby to udowodnić można np obliczyć tangensy zaznaczonych niżej kątów:

tgα=10/13
tgβ=10/5=2

Wniosek: kąty α i β są różne, co jest sprzeczne.

Poprawne rozwiązanie powinno uwzględnić to i wobec tego, klosz ten będzie nachylony do poziomu pod mniejszym z kątów α i β, a więc pod kątem α (gdyby było odwrotnie, tort by spoza klosza wystawał).

Poprawny rysunek wyglądać powinien tak:


Najpierw obliczmy x:
Z def tangensa dla kąta w górnym małym trójkącie mamy:
\(\displaystyle{ \tan{\alfa}=\frac{x}{5}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{5} = \frac{10}{13}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{13}}\)

Następnie z def. tangensa dla trójkąta ACB mamy
\(\displaystyle{ \tan{\alfa}=\frac{|AB|}{|AC|}=\frac{10+10+10+2/13}{R}}\)

czyli
\(\displaystyle{ \frac{30+2/13}{R}=\frac{10}{13}}\)

\(\displaystyle{ R=\frac{30 13+2}{10}=39,2}\)
ODPOWIEDZ