Kąt nachylenia oraz objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Kąt nachylenia oraz objętość

Post autor: dejv96 »

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź boczna ma długość 4.
a)oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy tego ostrosłupa
b) oblicz objętość tego ostrosłupa
\(\displaystyle{ Pp= 9 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} h = \sqrt{3}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}^{2} + H^{2} = 16}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{13}}\)
Czy do tego momentu zadanie jest dobrze wykonane?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kąt nachylenia oraz objętość

Post autor: florek177 »

ok
ODPOWIEDZ