SPRAWDZIAN - BRYŁY OBROTOWE

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
krzysiek1989r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 cze 2007, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syców

SPRAWDZIAN - BRYŁY OBROTOWE

Post autor: krzysiek1989r »

Mógłby mi ktoś rozwiązać ten sprawdzianik? Dział bryły obrotowe. Fajnie by było jakby chociaz połowa była zrobiona

1. Przekrój osiowy walca jest prostokątem o podstawie 10cm i wysokości 20cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca.

2. Do naczynia w kształcie kuli wlano 1 litr płynu. Oblicz promień naczynia, przyjmując "Pi"=3,14

3. Oblicz objętość stożka wiedząc,że tworząca stożka ma długość 8m, a kąt rozwarcia tego stożka ma 90 stopni.

4. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, którego podstawa ma promień 8cm, a powierzchnia boczna jest półkolem.

5. W kulę wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 10cm. Wyznacz objętość kuli.

6. Oblicz stosunek objętości kuli o promieniu R do objętości stożka wpisanego w tę kulę, jeśli tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.

Byłbym baaardzo wdzięczny jakby ktoś mi pomógł...
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

SPRAWDZIAN - BRYŁY OBROTOWE

Post autor: ariadna »

2)
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi{r^{3}}}\)
\(\displaystyle{ r=\sqrt[3]{\frac{3}{4\pi}V}}\)
ODPOWIEDZ