Co to jest gęstość bryły?
Co to jest gęstość bryły?
Jak w temacie.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2015, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Co to jest gęstość bryły?
Jest to stosunek masy bryły do jej objętości
\(\displaystyle{ d= \frac{m}{V}}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{m}{V}}\)
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Co to jest gęstość bryły?
Że dzielimy masę bryły przez objętość. Jest to gęstość średnia.
Od razu napiszę, że nie można zdefiniować gęstości w punkcie jako pochodnej \(\displaystyle{ \frac{dm}{dV}}\), gdyż nie ma to matematycznie żadnego sensu - nie da się określić fizycznie istotnej funkcji będącej tak po prostu funkcją objętości obszaru. Jeśli weźmiemy jakieś niejednorodne ciało i wyróżnimy sobie dwa obszary o takich samych objętościach w różnych częściach tego ciała, to na ogół masy odpowiadające tym obszarom będą różne. Aczkolwiek ten problem w fizyce problemem nie jest, bo wszelkie gęstości są wielkościami bardziej podstawowymi niż odpowiadające im całki po objętości (masa, ładunek, itd), więc nawet nie ma potrzeby ich definiowania innego niż "wielkość, która przecałkowana po danej objętości da nam masę wewnątrz tej objętości".
Od razu napiszę, że nie można zdefiniować gęstości w punkcie jako pochodnej \(\displaystyle{ \frac{dm}{dV}}\), gdyż nie ma to matematycznie żadnego sensu - nie da się określić fizycznie istotnej funkcji będącej tak po prostu funkcją objętości obszaru. Jeśli weźmiemy jakieś niejednorodne ciało i wyróżnimy sobie dwa obszary o takich samych objętościach w różnych częściach tego ciała, to na ogół masy odpowiadające tym obszarom będą różne. Aczkolwiek ten problem w fizyce problemem nie jest, bo wszelkie gęstości są wielkościami bardziej podstawowymi niż odpowiadające im całki po objętości (masa, ładunek, itd), więc nawet nie ma potrzeby ich definiowania innego niż "wielkość, która przecałkowana po danej objętości da nam masę wewnątrz tej objętości".
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Co to jest gęstość bryły?
No nie aż tak, że żadnego. Jeśli \(\displaystyle{ m}\) będzie miarą na tej bryle, która podzbiorowi przypisuje masę, a \(\displaystyle{ V}\) miarą przypisującą objętość, to gęstość będzie tzw. pochodną Radona-Nikodyma, i nawet oznaczenie jest takie samo: \(\displaystyle{ \frac{\dd m}{\dd V}.}\) Ale to może trochę za abstrakcyjne w podejściu fizycznym.AiDi pisze:Od razu napiszę, że nie można zdefiniować gęstości w punkcie jako pochodnej \(\displaystyle{ \frac{dm}{dV}}\), gdyż nie ma to matematycznie żadnego sensu
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Co to jest gęstość bryły?
A fizycznie można spróbowac tak:
niech \(\displaystyle{ m(x,r)}\) będzie masą kuli o środku \(\displaystyle{ x}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) , to \(\displaystyle{ \rho(x)=\lim_{r\to 0} \frac{3m(x,r)}{4r^3}}\)
Edit: poprawiłem w liczniku \(\displaystyle{ m(x)}\) na oczywiste \(\displaystyle{ m(x,r)}\)
niech \(\displaystyle{ m(x,r)}\) będzie masą kuli o środku \(\displaystyle{ x}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) , to \(\displaystyle{ \rho(x)=\lim_{r\to 0} \frac{3m(x,r)}{4r^3}}\)
Edit: poprawiłem w liczniku \(\displaystyle{ m(x)}\) na oczywiste \(\displaystyle{ m(x,r)}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 19:43 przez a4karo, łącznie zmieniany 2 razy.