Wysokość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Wysokość graniastosłupa

Post autor: hubert92 »

ZAD1
Kąt miedzy przekątną graniastosłupa prawidłowego czworokatnego o długosci 14cm a przekątna podstawy ma miare 30° . Jaka wysokość ma ten graniastosłup ?

ZAD2
Krawędź boczna szałasu w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długosc 4m i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45° . Ile waży powietrze wypełniajace ten szałas jesli 1m� powietrza waży 1,2kg ????

PROSZE O ROZWAZANIE ZADAN
Ostatnio zmieniony 5 cze 2007, o 10:38 przez hubert92, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysio288
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 10 razy

Wysokość graniastosłupa

Post autor: krzysio288 »

Ad. 1
\(\displaystyle{ sin30=\frac{h}{14}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{h}{14}}\)
ODPOWIEDZ