Objetosc prostopadłoscianu o wymiarach 1cm x 2� x 7cm wynosi ???
WIEM ZE 17� lecz mi wychodzi cały czas 14� mozecie powiedziec o co chodzi ????
Temat poprawiłem... luka52
Zadanie z prostopadłościanem
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 10 razy
Zadanie z prostopadłościanem
\(\displaystyle{ V=1 2\frac{1}{2} 7= 1 \frac{5}{2} 7=\frac{35}{2}= 17\frac{1}{2}[cm^3]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 10 razy
Zadanie z prostopadłościanem
Ale w mianowniku masz 2 czyli to co wyjdzie w liczniku (35) podzielić jeszcze przez 2, albo inaczej wyłączyć całości z ułamka
\(\displaystyle{ \frac{1 5 7}{2}=\frac{35}{2}=17\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1 5 7}{2}=\frac{35}{2}=17\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Zadanie z prostopadłościanem
a ma tu jeszcze takie cos
jedna/trzecia razy6cmrazy20cm=40cm� dlaczego ???? tyle mi wychodzi ze 120 cm�
jedna/trzecia razy6cmrazy20cm=40cm� dlaczego ???? tyle mi wychodzi ze 120 cm�
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 10 razy
Zadanie z prostopadłościanem
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} 6 20=\frac{1 6 20}{3}=40[cm^3]}\)
W mianowniku masz 3 która się skróci z 6 w liczniku.
lub
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} 6 20=\frac{6}{3} 20=2 20=40}\)
W mianowniku masz 3 która się skróci z 6 w liczniku.
lub
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} 6 20=\frac{6}{3} 20=2 20=40}\)