Kula styczna do krawędzi czworościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 1 raz
Kula styczna do krawędzi czworościanu
Oblicz pole powierzchni kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego, jeśli krawędzie czworościanu mają długość a.
Wychodzi mi za każdym razem \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi a^{2}}\) . Odpowiedzi podpowiadają, że wynik jest nieco inny i ma \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Pomożecie ?
Wychodzi mi za każdym razem \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi a^{2}}\) . Odpowiedzi podpowiadają, że wynik jest nieco inny i ma \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Pomożecie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 1 raz
Kula styczna do krawędzi czworościanu
Podpowiesz jak dojść do takiego wniosku? Bo nie mam zupełnie pomysłu..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Kula styczna do krawędzi czworościanu
Skoro kula jest styczna do wszystkich krawędzi - to punkty styczności są na środku tych krawędzi.
Wziąłem dwa przeciwległe takie punkty (leżą wg mnie dokładnie po dwóch stronach kuli) - leżą na krawędziach skośnych czworościanu, ich odległość to średnica kuli.
Wziąłem dwa przeciwległe takie punkty (leżą wg mnie dokładnie po dwóch stronach kuli) - leżą na krawędziach skośnych czworościanu, ich odległość to średnica kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 1 raz
Kula styczna do krawędzi czworościanu
A tą odległość jak mogę policzyć? Jakby tam był trójkąt prostokątny to promień byłby równy a. Czy w czworościanie jest jakiś specjalny kąt między krawędzią a podstawą?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2015, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 1 raz
Kula styczna do krawędzi czworościanu
Dzięki, poradziłem sobie z Twoją pomocą w końcu Zadanie rozwiązane, wszystko się zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Kula styczna do krawędzi czworościanu
Może jestem zbytnio przewrażliwiony, ale dla mnie takie "oczywiste wnioski" wymagają uzasadnienia Żeby nie było, że tylko się czepiam, zaproponuję szkic uzasadnienia:Skoro kula jest styczna do wszystkich krawędzi - to punkty styczności są na środku tych krawędzi.
Ukryta treść: