Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sty 2005, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania (czekam do 24 ):
"Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 2 cm. Promień okręgu opisanego na ścianie bocznej ma 12,5 cm. Oblicz Ppc i V."
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
dr. Lugerstein
"Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 2 cm. Promień okręgu opisanego na ścianie bocznej ma 12,5 cm. Oblicz Ppc i V."
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
dr. Lugerstein
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
sciana boczna tego ostroslupa jest trojkat rownoramienny, ktory ma dlugosc boku rowna 2. a promien okregu opisanego na tym trojkacie wynosi 12,5 :/
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin\alpha}=25}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=2/25}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=0,08}\)
\(\displaystyle{ \alpha =4^{o}36^,}\)
czy jest to mozliwe ?? :/ raczej nie, moze ktos wskaze jaki blad popelnilem
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin\alpha}=25}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=2/25}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=0,08}\)
\(\displaystyle{ \alpha =4^{o}36^,}\)
czy jest to mozliwe ?? :/ raczej nie, moze ktos wskaze jaki blad popelnilem
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sty 2005, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Ja wlaśnie też liczyłem to różnymi sposobami i jeden z kątów wychodził mi 170,82 stopnia, co można by było odjąć od 180 stopni i podzielić przez dwa, a to dałoby 4,59 stopnia dla kąta, który liczyłeś (ja stosowałem jakieś przybliżenia, więc granica takiego błędu jest dopuszczalna). Podobno to zadanie da się zrobić... Czekam
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Jeżeli kąt między ramionami ścian bocznych będzie równy 90st. to wierzchołek będzie leżał na płaśzcyźnie podstawy. Zatem, aby mieć czworościan, kąt ten musi być mniejszy od 90 st.
Może to miało być 2dm
Może to miało być 2dm
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
tez tutaj upatrywalem bład ,ze Lugerstein zle podal dane, ale z jego wypowiedzi wynika ze wszytsko jest ok :/
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Neee no, na trójkącie równoramiennym o ramieniu 2 za nic w świecie nie opiszesz okręgu o promieniu 12,5
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Moze tak byc, moze po prostu jest to malutki i bardzo plaski trojkat na brzegu duzego okregu.
Z przyrownania dwoch wzorow na pole trojkata: \(\displaystyle{ P = \frac{abc}{4R} = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) a dokladniej biore pola w kwadracie, mam rownanie na a (krawedz podstawy):
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4}(4-\frac{a^2}{4}) = \frac{4a^2}{625}}\)
Stad wyliczam \(\displaystyle{ a^2 = \frac{9936}{625} = ft(\frac{12\sqrt{3\cdot23}}{25}\right)^2 \aprox 3,99}\)Czyli rzeczywiscie jest to bardzo plaski trojkat, ale jest!
Ale rzeczywiscie nie moze byc sciana boczna ostroslupa prawidlowego.
Z przyrownania dwoch wzorow na pole trojkata: \(\displaystyle{ P = \frac{abc}{4R} = \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\) a dokladniej biore pola w kwadracie, mam rownanie na a (krawedz podstawy):
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4}(4-\frac{a^2}{4}) = \frac{4a^2}{625}}\)
Stad wyliczam \(\displaystyle{ a^2 = \frac{9936}{625} = ft(\frac{12\sqrt{3\cdot23}}{25}\right)^2 \aprox 3,99}\)Czyli rzeczywiscie jest to bardzo plaski trojkat, ale jest!
Ale rzeczywiscie nie moze byc sciana boczna ostroslupa prawidlowego.
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłow
Nie no, faktycznie, Yavien ma racje, da się wpisać ten trójkąt, już widzę
Zygmunt - rysunek ciekawy
Zygmunt - rysunek ciekawy