Oblicz pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=4 i wysokości 3 razy dłuższej od krawędzi podstawy.
H- 12cm
Czy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) h podstawy to \(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\) ?
Jeśli tak to h ściany bocznej: \(\displaystyle{ 12 + \frac{2}{ \sqrt{3} }}\) ?
A po usunięciu niewymierności: \(\displaystyle{ 12 + \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\) ?
I wynik pola bocznego to: \(\displaystyle{ 72 + 4 \sqrt{3}}\)
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
\(\displaystyle{ h _{podst} =a \frac{ \sqrt{3} }{2} =2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \frac{109}{12}a^2= \frac{109 \cdot 4}{3}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 2 \sqrt{ \frac{109}{3} }}}\)
\(\displaystyle{ s _{sciany}= \frac{1}{2}a \cdot a \sqrt{ \frac{109}{12} }=8\sqrt{ \frac{109}{12} }= 4\sqrt{ \frac{109}{3}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \frac{109}{12}a^2= \frac{109 \cdot 4}{3}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 2 \sqrt{ \frac{109}{3} }}}\)
\(\displaystyle{ s _{sciany}= \frac{1}{2}a \cdot a \sqrt{ \frac{109}{12} }=8\sqrt{ \frac{109}{12} }= 4\sqrt{ \frac{109}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
nie rozumiem skąd te liczby po obliczeniu h podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Wysokość trójkąta równobocznego o boku a (to jest podstawa ostrosłupa)nie rozumiem skąd te liczby po obliczeniu h podstawy
\(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
A bok \(\displaystyle{ a =4}\)
\(\displaystyle{ h=a \frac{ \sqrt{3} }{2} =4 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}=2 \sqrt{3}}\)
Spodek wysokości ostrosłupa leży na przecięciu wysokości podstawy. A w trójkącie równobocznym wysokości dzielą się w stosunku \(\displaystyle{ \frac{2}{1}}\)
Wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h _{sciany}}\)liczę z trójkąta, prostokątnego o przyprostokątnych \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h _{podst} i H}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 paź 2013, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
To nie będzie w takim razie:
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{3} }{3}) ^{2} + 12 ^{2}= h sciany ^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{3} }{3}) ^{2} + 12 ^{2}= h sciany ^{2}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Hmm... Policzmy:
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \left( \frac{1}{3}h _{podst}\right)^2+ H^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \left( \frac{1}{3}\cdot a \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)^2+\left( 3a\right)^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2=a^2\cdot \frac{3}{3^2\cdot 2^2}+9a^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= a^2\left( \frac{1}{12}+9 \right)}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= a^2 \frac{109}{12}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= a \sqrt{\frac{109}{12}}}\)
Ale \(\displaystyle{ a=4}\), więc
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 4 \sqrt{\frac{109}{12}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 4 \sqrt{\frac{109}{3\cdot 4}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= \sqrt{\frac{16\cdot 109}{3\cdot 4}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= \sqrt{\frac{4\cdot 109}{3}}=2 \sqrt{ \frac{109}{3}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{3} }{3}) ^{2} + 12 ^{2}= h_{sciany} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h_{sciany} ^{2}= \frac{4}{3} +12^2= \frac{4+3\cdot 144}{3}= \frac{436}{3}= \frac{4\cdot 109}{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{sciany}= 2 \sqrt{\frac{109}{3}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \left( \frac{1}{3}h _{podst}\right)^2+ H^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= \left( \frac{1}{3}\cdot a \frac{ \sqrt{3} }{2}\right)^2+\left( 3a\right)^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2=a^2\cdot \frac{3}{3^2\cdot 2^2}+9a^2}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= a^2\left( \frac{1}{12}+9 \right)}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}^2= a^2 \frac{109}{12}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= a \sqrt{\frac{109}{12}}}\)
Ale \(\displaystyle{ a=4}\), więc
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 4 \sqrt{\frac{109}{12}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= 4 \sqrt{\frac{109}{3\cdot 4}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= \sqrt{\frac{16\cdot 109}{3\cdot 4}}}\)
\(\displaystyle{ h _{sciany}= \sqrt{\frac{4\cdot 109}{3}}=2 \sqrt{ \frac{109}{3}}\)
Tak, właśnie tak będzie. Popatrzmy:To nie będzie w takim razie:
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{3} }{3}) ^{2} + 12 ^{2}= h_{sciany} ^{2}}\) ?
\(\displaystyle{ (\frac{2 \sqrt{3} }{3}) ^{2} + 12 ^{2}= h_{sciany} ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h_{sciany} ^{2}= \frac{4}{3} +12^2= \frac{4+3\cdot 144}{3}= \frac{436}{3}= \frac{4\cdot 109}{3}}\)
\(\displaystyle{ h_{sciany}= 2 \sqrt{\frac{109}{3}}}\)