Prostopadłościenne akwarium
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 maja 2007, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 4 razy
Prostopadłościenne akwarium
Do prostopadłościennego akwarium o podstawie 50cm/90cm wlano 216L wody, wypełniając w ten sposób 80% jego objętości. Oblicz łączną powierzchnię ścian bocznych tego akwarium. Grubość szkła pomijamy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Prostopadłościenne akwarium
\(\displaystyle{ V_w=216dm^{3}\\
a=5dm\\
b=9dm\\
h=?\\
V_c=abh\\
V_w=0,8\cdot V_c\\
216dm^{3}=0,8\cdot abh \\
216dm^{3}=0,8\cdot 5\cdot 9\cdot h dm^{2}\\
h=6dm\\
P_b=2ah+2bh=2h(a+b)=2\cdot 6(5+9)dm^{2}=12\cdot 14 dm^{2}=168dm^{2}}\)
POZDRO
a=5dm\\
b=9dm\\
h=?\\
V_c=abh\\
V_w=0,8\cdot V_c\\
216dm^{3}=0,8\cdot abh \\
216dm^{3}=0,8\cdot 5\cdot 9\cdot h dm^{2}\\
h=6dm\\
P_b=2ah+2bh=2h(a+b)=2\cdot 6(5+9)dm^{2}=12\cdot 14 dm^{2}=168dm^{2}}\)
POZDRO