Graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Graniastosłupy
Wiem,że wczoraj prosiłam o pomoc i bardzo za nią dziekuje, ale mam jeszcze problem z kolejnym zadaniem i jeszcze raz proszę o pomoc.Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prostego o podstawie kwadratowej, którego przekątna ściany bocznej równa d tworzy z przekątną podstawy poprowadzoną z tego samego wierzchołka kąt alfa.Wykonaj obliczenia przyjmując że d=20 kąt alfa=60stopni.
- Chabra
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 maja 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szprotawa
- Pomógł: 1 raz
Graniastosłupy
Po połączeniu przekątnej ściany bocznej i przekątnej podstawy przekątną kolejnej ściany bocznej (oznaczmy ją x) otrzymujemy trójkąt, którego jeden kąt jest równy 60 stopni. Ponieważ podstawa jest kwadratem to przekątna x jest równa przekątnej d. A więc ten trójkąt jest trójkątem równoramiennym. W podstawie ma jeden kąt 60 stopni, więc drugi jest równy tyle samo. Z sumy kątów wewnętrznych trójkąta wyliczamy trzeci kąt, który jest także równy 60 stopni. A więc jest to trójkąt równoboczny. Czyli przekątna podstawy jest także równa d. W tym przypadku oznacza to, że jest to sześcian. :] Oznaczmy bok sześcianu jako a.
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{d}{\sqrt{2}}}\)
Po usunięciu niewymierności z mianownika otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a=\frac{d\sqrt{2}}{2}}\)
A więc po podstawieniu d obliczamy:
\(\displaystyle{ a=10\sqrt{2}}\)
Pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu jest równe:
\(\displaystyle{ P=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a^{3}}\)
Po podstawieniu a otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P=1200 [jednostka^{2}]}\)
\(\displaystyle{ V=2000\sqrt{2} [jednostka^{3}]}\)
Mam nadzieje, że nigdzie się nie pomyliłem ;]
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{d}{\sqrt{2}}}\)
Po usunięciu niewymierności z mianownika otrzymujemy:
\(\displaystyle{ a=\frac{d\sqrt{2}}{2}}\)
A więc po podstawieniu d obliczamy:
\(\displaystyle{ a=10\sqrt{2}}\)
Pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu jest równe:
\(\displaystyle{ P=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a^{3}}\)
Po podstawieniu a otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P=1200 [jednostka^{2}]}\)
\(\displaystyle{ V=2000\sqrt{2} [jednostka^{3}]}\)
Mam nadzieje, że nigdzie się nie pomyliłem ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Graniastosłupy
Bardzo,bardzo dziękuje za tak wyczrpującą odpowiedź, nie pomyliłeś się,rozumiem wszystko