Wysokość ostrosłupa czworokątnego?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Berith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2007, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wysokość ostrosłupa czworokątnego?

Post autor: Berith »

Jak mam obliczyć wysokość ostrosłupa czworokątnego znając jego krawędź podstawy (1 dm), oraz krawędź boczną (2 dm)? Zastanawiałem się czy mogę to zrobić dzieląc na połowę krawędź podstawę i potem wykorzystując twierdzenie Pitagorasa, czyli a(2)+b(2)=c(2) (nie wiedziałem jak zapisać potęgę) obliczyć jego wysokość podstawiając za a=0,5dm, a za b=2dm, z czego by nam wyszło, że wysokość wynosi: 4,25dm.

Czy dobrze to zrobiłem?

PS: Czy tak samo będzie to robione z trójkątem czworokątnym?

Proszę o szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Wysokość ostrosłupa czworokątnego?

Post autor: DEXiu »

Jeśli to jest ostrosłup prawidłowy czworokątny to liczysz długość przekątnej podstawy, a następnie wysokość ostrosłupa z tw. Pitagorasa (biorąc krawędź boczną za przeciwprostokątną, a połowę przekątnej podstawy za przyprostokątną).
Nie wiem co to jest "trójkąt czworokątny", ale jeśli chodziło o ostrosłup trójkątny (prawidłowy) to robisz podobnie, z tym że tutaj najpierw liczysz 2/3 wysokości podstawy zamiast połowy przekątnej.
Berith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2007, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wysokość ostrosłupa czworokątnego?

Post autor: Berith »

Sorki za tę pomyłkę, chodziło o ostrosłup trójkątny, a nie trójkąt czworokątny Tak, jest to ostrosłup prawidłowy, dzięki za wytłumaczenie, w kwadracie to z tego wzoru mam liczyć, tak:
AU
AU
a64e296b6fdef3eef6702ce5a3eac049.png (458 Bajtów) Przejrzano 2445 razy
Ehh... Pogubiłem się... Mógłbyś mi to rozpisać? Nie wiem nawet w jaki sposób zapisać wzór z którego obliczę H w danych, a moja nauczycielka tego wymaga.

---

Poradziłem sobie już sam, dzięki za pomoc
zana_janette
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2009, o 14:19
Płeć: Kobieta

Wysokość ostrosłupa czworokątnego?

Post autor: zana_janette »

.
ODPOWIEDZ