Pole przekroju osiowego
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 lis 2013, o 20:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Pole przekroju osiowego
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 30 stopni, a jego podstawa ma pole równe (18 - 9\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ) Pi . Oblicz pole przekroju osiowego tego stożka.
Chciałabym abyście mi pomogli obliczyć promień ze wzoru na pole podstawy. Próbuje ale niestety mi za każdym razem wychodzi co innego. Dziękuje za pomoc
Chciałabym abyście mi pomogli obliczyć promień ze wzoru na pole podstawy. Próbuje ale niestety mi za każdym razem wychodzi co innego. Dziękuje za pomoc
Pole przekroju osiowego
Też mam problem z tym zadaniem, bo nie wychodzi mi wynik zgodny z odpowiedziami.
Przedstawię moje rozwiązanie, może ktoś potrafi znaleźć błąd.
Pp=(18-9 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) \(\displaystyle{ \pi}\)
(18-9 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ]\(\displaystyle{ \pi}\)=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ r^{2} / \pi}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{18-9 \sqrt{3} }}\) =r
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{81}}\) =r
3=r
wysokość:
tg15= \(\displaystyle{ \frac{3}{h}}\)
h= \(\displaystyle{ \frac{3}{2- \sqrt{3} } = 6+3\sqrt{3}}\)
pole przekroju osiowego:
Ppo=0,5*6*\(\displaystyle{ (6+3 \sqrt{3})=18+9 \sqrt{3}}\)
W odpowiedzi pole przekroju osiowego jest równe \(\displaystyle{ 9 cm ^{2}}\)
Przedstawię moje rozwiązanie, może ktoś potrafi znaleźć błąd.
Pp=(18-9 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) \(\displaystyle{ \pi}\)
(18-9 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ]\(\displaystyle{ \pi}\)=\(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ r^{2} / \pi}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{18-9 \sqrt{3} }}\) =r
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{81}}\) =r
3=r
wysokość:
tg15= \(\displaystyle{ \frac{3}{h}}\)
h= \(\displaystyle{ \frac{3}{2- \sqrt{3} } = 6+3\sqrt{3}}\)
pole przekroju osiowego:
Ppo=0,5*6*\(\displaystyle{ (6+3 \sqrt{3})=18+9 \sqrt{3}}\)
W odpowiedzi pole przekroju osiowego jest równe \(\displaystyle{ 9 cm ^{2}}\)
Pole przekroju osiowego
r= \(\displaystyle{ \sqrt{9(2- \sqrt{3} }) =3 \sqrt{2- \sqrt{3} }}\)
jak uprościć ten zapis pod pierwiastkiem?
jak uprościć ten zapis pod pierwiastkiem?
Pole przekroju osiowego
\(\displaystyle{ Ppo=0,5*6 \sqrt{2- \sqrt{3} } * \frac{3 \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2- \sqrt{3} } =
3 \sqrt{2- \sqrt{3} } * \frac{3 \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2- \sqrt{3} } =
\frac{9(2- \sqrt{3}) }{2- \sqrt{3} } =9}\)
3 \sqrt{2- \sqrt{3} } * \frac{3 \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2- \sqrt{3} } =
\frac{9(2- \sqrt{3}) }{2- \sqrt{3} } =9}\)