ostrosłup o podstawie rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 paź 2014, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
ostrosłup o podstawie rombu
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości \(\displaystyle{ a}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\). Ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \beta}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2014, o 20:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ostrosłup o podstawie rombu
Nie.Ania221 pisze:Jeżeli wszystkie ściany boczne są nachylone pod jednakowym kątem do podstawy, to podstawą musi być kwadrat.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
ostrosłup o podstawie rombu
Masz rację....
\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{a}{2} } =\tg\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2h} =\cos\beta}\)
Gdzie \(\displaystyle{ h}\) to wys ściany bocznej
\(\displaystyle{ P_p=a^2\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{a}{2} } =\tg\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{2h} =\cos\beta}\)
Gdzie \(\displaystyle{ h}\) to wys ściany bocznej
\(\displaystyle{ P_p=a^2\sin\alpha}\)