blad w objetosci
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
blad w objetosci
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dlugosc 10 cm. plaszczyzna przechodzaca przez krawedz podstawy i srodek wysokosci tego ostroslupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\). oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tego ostroslupa.
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
blad w objetosci
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{H}{2}* \frac{6}{10 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{H \sqrt{3} }{10}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{10 \sqrt{3} \tg \alpha }{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \frac{10 \sqrt{3}\tg \alpha }{3} \frac{100 \sqrt{3} }{4} = \frac{250\tg \alpha }{3}}\) i tu objetosc sie zgadza, ale pole to jakies fanaberie mi powychodziły.-- 12 paź 2014, o 23:23 --
Okej wyszło mi i pole tylko teraz inaczej liczyłam, ale nie wiem gdzie we wcześniejszym sposobie robie błąd.
teraz wziełam pod uwage to że można opisać okrag i policzyłam \(\displaystyle{ R}\). i od \(\displaystyle{ KC}\) odjełam \(\displaystyle{ R}\) co dało mi \(\displaystyle{ KO}\).
potem z pitagorasa i zero problemu.
Wcześniej przyjełam że\(\displaystyle{ KO}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) i wtedy \(\displaystyle{ KO}\) wyszło mi inaczej i \(\displaystyle{ P _{c}}\) wychodzi inaczej. Pomoże ktoś ??
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{H \sqrt{3} }{10}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{10 \sqrt{3} \tg \alpha }{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \frac{10 \sqrt{3}\tg \alpha }{3} \frac{100 \sqrt{3} }{4} = \frac{250\tg \alpha }{3}}\) i tu objetosc sie zgadza, ale pole to jakies fanaberie mi powychodziły.-- 12 paź 2014, o 23:23 --
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/UsZ7K/Bez-tytulu.jpg
teraz wziełam pod uwage to że można opisać okrag i policzyłam \(\displaystyle{ R}\). i od \(\displaystyle{ KC}\) odjełam \(\displaystyle{ R}\) co dało mi \(\displaystyle{ KO}\).
potem z pitagorasa i zero problemu.
Wcześniej przyjełam że\(\displaystyle{ KO}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h}\) i wtedy \(\displaystyle{ KO}\) wyszło mi inaczej i \(\displaystyle{ P _{c}}\) wychodzi inaczej. Pomoże ktoś ??