Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ 10cm}\), a krawędź boczna \(\displaystyle{ 7 \sqrt{2}cm}\). Narysuj przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy. Ile może wynosić pole tak otrzymanego przekroju?
Mi jak na razie wyszło \(\displaystyle{ 20 \sqrt{6}}\) dalej nie mogę się doszukać
jakie inne pola?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
jakie inne pola?
Wskazówka 2. Tym przekrojem zawsze będzie trójkąt, w dodatku o stałej podstawie. Więc wystarczy wyliczyc jaka może być minimalna i maksymalna wysokość trójkąta z przekroju.
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
jakie inne pola?
no dobrze ale ja widze tylko jeden trojkat-- 7 paź 2014, o 19:47 --ktory tak na prawde idzie po bokach o dlugosci \(\displaystyle{ 7 \sqrt{2}}\)
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
jakie inne pola?
ok. juz ogarniam. ale jaka zaleznosc zrobic zeby to obliczyc
-- 7 paź 2014, o 19:57 --
a ok, juz wiem, dzieki
-- 7 paź 2014, o 20:10 --
chociaz jednak nie. teraz mam polowe odp. wyszlo mi ze \(\displaystyle{ 20 \sqrt{6} \le P <50}\) ale w odp. jest jeszcze ze \(\displaystyle{ P=100}\)-- 7 paź 2014, o 21:32 --pomoze ktos ?
-- 7 paź 2014, o 19:57 --
a ok, juz wiem, dzieki
-- 7 paź 2014, o 20:10 --
chociaz jednak nie. teraz mam polowe odp. wyszlo mi ze \(\displaystyle{ 20 \sqrt{6} \le P <50}\) ale w odp. jest jeszcze ze \(\displaystyle{ P=100}\)-- 7 paź 2014, o 21:32 --pomoze ktos ?