Największa objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Największa objętość
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi bocznej równej 8. Oblicz możliwie największą objętość takiego ostrosłupa.
Czy odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{256}{3}}\)? I czy jest jakiś inny sposób rozwiązania niż liczenie tej okropnej pochodnej z funkcji \(\displaystyle{ V(x)=\frac{x^2\sqrt{3}}{12} \cdot \sqrt{64-\frac{x^2}{3}}}\) i szukanie ekstremum?
Czy odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{256}{3}}\)? I czy jest jakiś inny sposób rozwiązania niż liczenie tej okropnej pochodnej z funkcji \(\displaystyle{ V(x)=\frac{x^2\sqrt{3}}{12} \cdot \sqrt{64-\frac{x^2}{3}}}\) i szukanie ekstremum?
Największa objętość
To, że istnieje ta największa objętość, jest oczywiste. Wyobraź sobie trójnóg - taki statyw do aparatu fotograficznego o nóżkach długości \(\displaystyle{ 8}\). Idealnym modelem jego rozstawienia jest właśnie ostrosłup prawidłowy. Jeśli statyw całkowicie spłaszczymy - objętość jest zerowa. Podobnie, jeśli nóżki zbliżymy maksymalnie do siebie. Oczywiście wyciągając nóżki od położenia płaskiego w górę, najpierw objętość rośnie. Ale później musi zacząć maleć, bo idąc w drugą stronę - od położenia pionowego też rośnie, więc składając - maleje. W matematyce najpiękniejsze są rzeczy idealne. Tak więc moją hipotezą jest to, że punktem krytycznym rozstawienia statywu - więc maksimum objętości - jest czworościan foremny. Spróbuj wykazać geometrycznie, że wyciągając od płaszczyzny do czworościanu objętość rośnie, ale wyciągając dalej już będzie maleć. To oczywiście wymagać będzie jakiegoś pomysłu.
Np. taka idea: postaw trójnóg w pozycji całkowicie złożonej na wierzchołku, owiń w coś i wlewaj wodę tak, że nóżki będą się rozłazić. Największą objętość dostaniemy wtedy, gdy woda zacznie się wylewać. Spróbuj wyłapać warunek wylania się wody.
Np. taka idea: postaw trójnóg w pozycji całkowicie złożonej na wierzchołku, owiń w coś i wlewaj wodę tak, że nóżki będą się rozłazić. Największą objętość dostaniemy wtedy, gdy woda zacznie się wylewać. Spróbuj wyłapać warunek wylania się wody.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Największa objętość
Obawiam się, że nie mogę się zgodzić (nie wiem czy wynika to z mojej niewiedzy, czy pańskiego błędu). Załóżmy, że udowodniłem, że szukany ostrosłup jest czworościanem foremnym. Wówczas jego objętość wynosi \(\displaystyle{ \frac{512 \sqrt{2}}{12}}\) i uważa Pan, że ta objętość jest największą z możliwych. Otóż nie, dla krawędzi podstawy równej \(\displaystyle{ 8\sqrt{2}}\) objętość jest większa i wynosi \(\displaystyle{ \frac{256}{3}}\). Przynajmniej tak mi się wydaje.
Największa objętość
Ja oczywiście nie twierdzę, że mam rację (zauważ, że napisałem o hipotezie). Raczej biorę pod uwagę inne regularności i staram się uchwycić analogię. Np. wśród prostopadłościanów o danej powierzchni całkowitej największą objętość ma sześcian. Tak więc możesz mieć rację. Ja raczej próbowałem poszukać innego sposobu rozwiązania zadania. Prosiłeś o to
W tym sensie pomysł z wlewaniem wody niczego nie sugeruje. Może da się go rozwinąć. Np. przychylać ostrosłup nieco na bok i obserwować, co dzieje się z wodą.
W tym sensie pomysł z wlewaniem wody niczego nie sugeruje. Może da się go rozwinąć. Np. przychylać ostrosłup nieco na bok i obserwować, co dzieje się z wodą.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Największa objętość
No w zasadzie nie zaznaczyłem, że "inny" sposób powinien był doprowadzić jednak do poprawnej odpowiedzi. Mój błąd!
Czy mógłby Pan Profesor ostatecznie rozwiać moje wątpliwości i stwierdzić, czy \(\displaystyle{ \frac{256}{3}}\) to poprawny wynik?
Czy mógłby Pan Profesor ostatecznie rozwiać moje wątpliwości i stwierdzić, czy \(\displaystyle{ \frac{256}{3}}\) to poprawny wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Największa objętość
AndrzejK, masz oczywiście racje. Największa objętość będzie gdy krawędzie boczne będą parami prostopadłe. Oto uzasadnienie:
Niech \(\displaystyle{ OA=OB=OC=8}\). Niech punkt \(\displaystyle{ C'}\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(\displaystyle{ C}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ OAB}\). Wówczas oczywiście \(\displaystyle{ CC' \le OC=8}\), bo w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dłuższa od przyprostokątnej. Równość zajdzie jeśli trójkąt się zdegeneruje, tzn. gdy \(\displaystyle{ C'=O}\). Niech \(\displaystyle{ \angle AOB = \alpha}\). Mamy wówczas:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot OA \cdot OB \cdot \sin \alpha \cdot CC' \le \frac{1}{6} \cdot 8^{3}=\frac{256}{3}}\)
Równość zachodzi gdy \(\displaystyle{ \alpha =90^{\circ}}\) i gdy \(\displaystyle{ C'=O}\), czyli gdy proste \(\displaystyle{ OA,OB,OC}\) są parami prostopadłe.
Niech \(\displaystyle{ OA=OB=OC=8}\). Niech punkt \(\displaystyle{ C'}\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(\displaystyle{ C}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ OAB}\). Wówczas oczywiście \(\displaystyle{ CC' \le OC=8}\), bo w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dłuższa od przyprostokątnej. Równość zajdzie jeśli trójkąt się zdegeneruje, tzn. gdy \(\displaystyle{ C'=O}\). Niech \(\displaystyle{ \angle AOB = \alpha}\). Mamy wówczas:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} \cdot OA \cdot OB \cdot \sin \alpha \cdot CC' \le \frac{1}{6} \cdot 8^{3}=\frac{256}{3}}\)
Równość zachodzi gdy \(\displaystyle{ \alpha =90^{\circ}}\) i gdy \(\displaystyle{ C'=O}\), czyli gdy proste \(\displaystyle{ OA,OB,OC}\) są parami prostopadłe.
Największa objętość
Prostopadłość też podpada pod to, co nazwałem idealnym. Nie pomyślałem o tej ewentualności. bakala12, piękne i proste rozwiązanie. Brawo. I do tego ładna redakcja. Dodam tylko, że rozumowanie trzeba chyba powtórzyć dla pozostałych płaszczyzn \(\displaystyle{ OAC}\) i \(\displaystyle{ OBC}\) przekonując się, że wszystkie kąty są proste. Ale tu nie ma nic do roboty, bo postępujemy analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Największa objętość
Zadanie pochodzi ze zbioru zadań przygotowującego do matury rozszerzonej . Mowa oczywiście o tej od 2015 roku ("trudniejszej"). Oczywiście, pewnie takowe by się nie pojawiło, chyba, że na rok przed wprowadzeniem nowej reformy
Największa objętość
Z faktami się nie dyskutuje Jednak w warunkach stresu głowę daję, że nie byłbym w stanie wpaść na rozwiązanie. Chyba tylko brute force w postaci rachunku różniczkowego. To dałoby się zrobić względnie szybko.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Największa objętość
Właśnie w ten sposób to rozwiązałem, wraz ze znajomym .szw1710 pisze:Chyba tylko brute force w postaci rachunku różniczkowego. To dałoby się zrobić względnie szybko.
Największa objętość
Możesz uprościć rachunki przyjmując \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^2=t}\). Masz przyjemniejszą funkcję do badania. Krytyczne \(\displaystyle{ t}\) ma wartość \(\displaystyle{ \frac{128}{3}}\), co ustalamy po półminutowych rachunkach. Pozostaje oczywiście dalsze pół minuty na zbadanie znaku pochodnej.
Nie rezygnowałbym z brute force jako ostatniej maturalnej deski rachunku. Ale żeby ją stosować, trzeba się doskonalić.
Ciekawe jak przebiega rozwiązanie kanoniczne, czyli takie, jakie przewiduje układający zadanie, czyli zadaniodawca (neologizm od ustawodawca).
Nie rezygnowałbym z brute force jako ostatniej maturalnej deski rachunku. Ale żeby ją stosować, trzeba się doskonalić.
Ciekawe jak przebiega rozwiązanie kanoniczne, czyli takie, jakie przewiduje układający zadanie, czyli zadaniodawca (neologizm od ustawodawca).
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, o 20:51 przez szw1710, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Największa objętość
szw1710, ależ nie ma takiej potrzeby, jak już stwierdzimy, że \(\displaystyle{ OC}\) jest prostopadłe do płaszczyzny \(\displaystyle{ OAB}\) to stąd mamy \(\displaystyle{ \angle COA=\angle COB=90^{\circ}}\), bo jak prosta jest prostopadła do płaszczyzny to jest prostopadła do każdej prostej leżącej w tej płaszczyźnie. A \(\displaystyle{ \angle AOB=90^{\circ}}\) dostaliśmy z szacowania i wszystkie kąty płaskie przy wierzchołku O są proste.Dodam tylko, że rozumowanie trzeba chyba powtórzyć dla pozostałych płaszczyzn OAC i OBC przekonując się, że wszystkie kąty są proste.