witam
mam takie zadanie
w ostrosłup prawidłowy czworokatny wpisano kule o promieniu 2
jaka jest objetosc tego ostrosłupa
doszedlem juz do tego, ze bede operował na przekroju przez srodek, czyli koło wpisane w trójkąt. podstawa trójkąta bedzie bokiem podstawy ostrosłupa a wysokośc wysokośćią ostrosłupa.
i teraz, czy promien równa sie 1/3 wysokośći?
jak sie do tego zabrac?
bardzo zalezy mi na jak najszybszej odpowiedzi
z góry dzieki za pomoc
pozdrawiam
kula wpisana w ostrosłup prawidłowy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 5 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
kula wpisana w ostrosłup prawidłowy
Jeśli chodzi o trójkąt równoboczy to tak> Niech a oznacza bok tego trójkąta:
\(\displaystyle{ r=\frac{\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}{\frac{1}{2}{\cdot}3a}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}{\cdot}\frac{2}{3a}=\frac{1}{3}h}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}}{\frac{1}{2}{\cdot}3a}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}{\cdot}\frac{2}{3a}=\frac{1}{3}h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 5 razy
kula wpisana w ostrosłup prawidłowy
a jeżeli trójkąt nie jest równoboczny?
albo jak udowodnic, ze tern trójkat jest równoboczny?
pozdro
[ Dodano: 29 Maj 2007, 16:16 ]
nikt mi nie pomoże?
pozdro
albo jak udowodnic, ze tern trójkat jest równoboczny?
pozdro
[ Dodano: 29 Maj 2007, 16:16 ]
nikt mi nie pomoże?
pozdro