Walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marta147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 17 razy

Walec

Post autor: marta147 »

Oblicz objętość walca, którego pole powierzchni wynosi 155 cm. kwadratowych, a promień podstawy jest 3 razy krótszy od jego wysokości. Zapisz obliczenia.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Walec

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ 2{\pi}r(r+h)=155}\)
\(\displaystyle{ h=3r}\) czyli \(\displaystyle{ 155=2{\pi}r(r+3r)=155}\)
marta147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 1 gru 2006, o 22:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 17 razy

Walec

Post autor: marta147 »

Mógłby ktoś to dokończyć?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Walec

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ 8{\pi}r^{2}=155}\) czyli \(\displaystyle{ r^{2}\pi=\frac{155}{8}}\) więc \(\displaystyle{ V=\frac{155}{8}{\cdot}3r}\)
ODPOWIEDZ