Prostopadłościan

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
michal92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2007, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pleszew

Prostopadłościan

Post autor: michal92 »

Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie tego zadania.dzięki:Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat.Oblicz długość krawędzi podstawy prostopadłościanu wiedząc,że jego objętość jest równa 54cm3, a wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Prostopadłościan

Post autor: Dargi »

Do rozwiązania wystarczą dwa równania:
\(\displaystyle{ V=a^2h}\)
\(\displaystyle{ h=2a}\)
Prawidłowa odpowiedź to 3cm.
krzysio288
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 7 maja 2007, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 10 razy

Prostopadłościan

Post autor: krzysio288 »

a
h=2a

\(\displaystyle{ V=a^2 h}\)
\(\displaystyle{ V=a^2 2a}\)

z tego wylicz a
ODPOWIEDZ