Sześciany - pole powierzchni i długość krawędzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 wrz 2014, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Sześciany - pole powierzchni i długość krawędzi.
Witam mam takie trzy zadanka.. są na jutro, więc prosiłabym o szybciutkie rozwiązanie
1. Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego objętość jest sumą objętości sześcianów o krawędziach długości 5,12 i 13.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu, którego objętość wynosi 480 cm sześciennych, a podstawa ma wymiary 8cm x 5cm
3. Oblicz powie powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź boczna ma długość 8 , a pole powierzchni bocznej wynosi 288.
1. Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego objętość jest sumą objętości sześcianów o krawędziach długości 5,12 i 13.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu, którego objętość wynosi 480 cm sześciennych, a podstawa ma wymiary 8cm x 5cm
3. Oblicz powie powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź boczna ma długość 8 , a pole powierzchni bocznej wynosi 288.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 wrz 2014, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Sześciany - pole powierzchni i długość krawędzi.
\(\displaystyle{ V}\) graniastosłupa to \(\displaystyle{ P_{p} \cdot h}\)
z czego \(\displaystyle{ P_{p}}\) dla sześcianu wynosi \(\displaystyle{ a^{2}}\)
więc \(\displaystyle{ V=a^{3}}\)
Tak ?
z czego \(\displaystyle{ P_{p}}\) dla sześcianu wynosi \(\displaystyle{ a^{2}}\)
więc \(\displaystyle{ V=a^{3}}\)
Tak ?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2014, o 18:38 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 wrz 2014, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Sześciany - pole powierzchni i długość krawędzi.
\(\displaystyle{ 25+1728+2197 =4050}\)?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2014, o 18:39 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Sześciany - pole powierzchni i długość krawędzi.
\(\displaystyle{ 5^3=?}\)
[edit] Spadam - może ktoś inny Ci podpowie.
[edit] Spadam - może ktoś inny Ci podpowie.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2014, o 22:19 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.