Ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłupy
Poradziłam sobie z poprzednim zadaniem dzięki waszej wskazówce.Teraz jednak mam problem z kolejnym .Jeśli mógłyby mi ktoś pomóc to będę bardzo wdzięczna.Oto one:Podstawą ostrosłupa jest romb.Dwie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a same tworzą kąt 120stopni.Pozostałe dwie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni.Oblicz wysokość jeśli krawędź podstawy wynosi a.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Doruchów
- Podziękował: 3 razy
Ostrosłupy
hmmm, nie jestem za dobra w tej dziedzinie ale zrobila bym to tak.
Obliczyłąm ze d rombu wynosi a√2 , przekątne w rombie rpzecinają sie pod kątem prostym wiec sin45'= d/2 ÷ a, d/2=a√2/2
(my byśmy potrzebowali jej polowy), a sciany boczne sa nachylone pod katem 90. wiec sin90'=h÷a√2/2 , 1= h÷a√2/2 , h= a√2/2.
ale nie wiem czy to dobrze, lepiej zeby na to zerknal ktos z wiekszymi kompetencjami
Obliczyłąm ze d rombu wynosi a√2 , przekątne w rombie rpzecinają sie pod kątem prostym wiec sin45'= d/2 ÷ a, d/2=a√2/2
(my byśmy potrzebowali jej polowy), a sciany boczne sa nachylone pod katem 90. wiec sin90'=h÷a√2/2 , 1= h÷a√2/2 , h= a√2/2.
ale nie wiem czy to dobrze, lepiej zeby na to zerknal ktos z wiekszymi kompetencjami
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
Ostrosłupy
Dziękuje Ci bardzo i w miarę możliwości proszę jeszcze kogoś o potwierdzenie tego rozwiązania. :->