do garnka o promieniu podstawy r=9cm wypełnionego wodą wpadła brzoskwinia o średnicy 6cm.
O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu??
O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu?? zadanie
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu?? zadanie
\(\displaystyle{ d=2r=6cm\\
R=9cm\\
V_{g}=\pi R^{2}\Delta H\\
V_{b}=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\pi R^{2}\Delta H=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\Delta H=?}\)
and so on
R=9cm\\
V_{g}=\pi R^{2}\Delta H\\
V_{b}=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\pi R^{2}\Delta H=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\Delta H=?}\)
and so on
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 5 razy
O ile cm podniesie się poziom wody w naczyniu?? zadanie
dziękujęCalasilyar pisze:\(\displaystyle{ d=2r=6cm\\
R=9cm\\
V_{g}=\pi R^{2}\Delta H\\
V_{b}=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\pi R^{2}\Delta H=\frac{4}{3}\pi r^{3}\\
\Delta H=?}\)
and so on