Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie dość szczegółowo nastepujące zadanie.Z góry dziękuje
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości 12 cm tworzy z wysokością kat 45 stopni.Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Objętość ostrosłupa
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Objętość ostrosłupa
no wiec z tego pięknego kata 45 wnioskujemy ze H jest rowne polowie przekatnej podstawy (kwadrat o boku a ) jezeli kr boczna ma 12 to \(\displaystyle{ 12=H\sqrt2 H=6\sqrt2}\)
czyli przekatna podstay to \(\displaystyle{ 12sqrt2\(\displaystyle{ a przekatna kwadratu to bok \(\displaystyle{ 12\sqrt2=a\sqer2}\)
no i pozostaje ob objetosci \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} a^2 H = 288\sqrt2}\)
czy sie zgadza??}\)}\)
czyli przekatna podstay to \(\displaystyle{ 12sqrt2\(\displaystyle{ a przekatna kwadratu to bok \(\displaystyle{ 12\sqrt2=a\sqer2}\)
no i pozostaje ob objetosci \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} a^2 H = 288\sqrt2}\)
czy sie zgadza??}\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 maja 2007, o 10:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pleszew
Objętość ostrosłupa
tak zgadza się ) dzięki jeszcze raz
[ Dodano: 19 Maj 2007, 11:42 ]
[ Dodano: 19 Maj 2007, 11:42 ]
mam jeszcze pytanie do tego bo nie rozumiem dlaczego z kąta 45 stopni wnioskujemy że H jest równe polowie przekątnej podstawy?Bo juz mniej więcej rozumiem resztęszymuś pisze:no wiec z tego pięknego kata 45 wnioskujemy ze H jest rowne polowie przekatnej podstawy (kwadrat o boku a ) jezeli kr boczna ma 12 to \(\displaystyle{ 12=H\sqrt2 H=6\sqrt2}\)
czyli przekatna podstay to \(\displaystyle{ 12sqrt2\(\displaystyle{ a przekatna kwadratu to bok \(\displaystyle{ 12\sqrt2=a\sqer2}\)
no i pozostaje ob objetosci \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} a^2 H = 288\sqrt2}\)
czy sie zgadza??}\)}\)
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Objętość ostrosłupa
jesli tam jest 45 miedzy kr boczna a wysokoscia ostroslupa to ta kr boczne jast przekatna kwadratu o boku H i tak obliczylismy H no a polowa przekatnej to kolejny bok ego kwadratu czyli H