Ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Witam wszystkich. Mam nadzieję że znajdzie sie ktoś kto mi pomoże rozwiązać to zadanie. Będę bardzo wdzięczna.
* Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4/3. Przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość ostrosłupa i wysokość ściany bocznej jest trójkątem prostokątnym. Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość ostrosłupa.
Liczę na Waszą pomoc... Z góry dziękuję...
* Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4/3. Przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość ostrosłupa i wysokość ściany bocznej jest trójkątem prostokątnym. Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość ostrosłupa.
Liczę na Waszą pomoc... Z góry dziękuję...
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
no wiec jezeli tam jetr kat prosty to
\(\displaystyle{ a=\sqrt2 h\\ H=\sqrt{h^2 - (\frac{\sqrt2 h}{2})^2} H= \frac{\sqrt2}{2} h \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2\\
a=h\sqrt2 a=2 \\ H=1}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt2 h\\ H=\sqrt{h^2 - (\frac{\sqrt2 h}{2})^2} H= \frac{\sqrt2}{2} h \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2\\
a=h\sqrt2 a=2 \\ H=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Dziękuję bardzo... Ale miałabym jeszcze jedną prośbę. Bo nie wiem jak ten wynik wyszedł. Więc jakby ktoś mógł to proszę mi to wytłumaczyć... Trochę jaśniej napisać, bo nie rozumiem. Ale i tak wielkie dzięki!
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
ojej a myslalem ze wyrazilem sie jasno to jest prste zadanie
objetosc to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} a^2 H = \frac{1}{3} * 2^2 * 1 =\frac{4}{3}}\)
objetosc to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} a^2 H = \frac{1}{3} * 2^2 * 1 =\frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Może dla Ciebie jest łatwe, ale dla mnie nie zabardzo. Jesteś przecież starszy ode mnie, :p
Wiem jak sie oblaca objętość i wiem również ze jest to dobry wynik bo umiem sprawdzić. Ale nie wiem jak oblczyć ile ma A . Jesli będziesz tak miły, to proszę bardzo o pomoc...
Wiem jak sie oblaca objętość i wiem również ze jest to dobry wynik bo umiem sprawdzić. Ale nie wiem jak oblczyć ile ma A . Jesli będziesz tak miły, to proszę bardzo o pomoc...
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
aha no spoko juz mowie
radze Ci abys takie zadania po prostu sobie rysował bo będzie łatwiej wszystko zauwarzyć
w zadaniu wychodzi na to ze gdy w podstawie jest kwadrat a wysokosci scian bocznych twożą kąt prosty
tzn: bok a jest przekątną kwadratu o boku h
mam nadzieje ze obrazek wszytko wyjasni
radze Ci abys takie zadania po prostu sobie rysował bo będzie łatwiej wszystko zauwarzyć
w zadaniu wychodzi na to ze gdy w podstawie jest kwadrat a wysokosci scian bocznych twożą kąt prosty
tzn: bok a jest przekątną kwadratu o boku h
mam nadzieje ze obrazek wszytko wyjasni
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Dzięki. Już wiem jak dojść do A. Ale nie rozumiem twojego dalszego toku rozumowania. Czyli jak obliczyć H... Bo mi wychodzi ze jeszcze ma być ... i póżnij jak ci to wszystko wyszło? Bo coś tam rozumie ale nie do końca... Więc bardzo cie prosze o pomoc! [/fade]
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
H pada na środek kwadratu czyli na polowa a i tworzy sie taki trójkąt prostokątny o bokach H a/2 i h
mamy już a uzależnione od h to obliczamy H uzależnione od h i podstawiamy H i a pod pole i wychodzi nam ile liczy h a teraz to juz wszystko mamy
mamy już a uzależnione od h to obliczamy H uzależnione od h i podstawiamy H i a pod pole i wychodzi nam ile liczy h a teraz to juz wszystko mamy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
To co napisałeś to wiem, ale mi chodzi o to czy w tym H ma być jeszcze minus h. Bo mi tak wychodzi. Wiem o co chodzi w tych początkach każdego wersu, ale z końcówką mam już problem. :p Wiec jak możesz mi to wyjaśnić to bede wdzieczna. Ale i tak DZIĘKI.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
najpierw Ty mi wytlumacz czemu sobie wymyslalas jakies -h gdzie to ma byc wogole?? sprawa jest prosta kozystasie z trojkatow prostokatnych z pitagorasa tam jest \(\displaystyle{ H=\sqrt{h^2 - 0.5h^2}=\sqrt{0.5h^2} = \frac{\sqrt2}{2} h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
dobra niech ci bedzie :pp
Ale jak dojść do tego niżej. Jak wyjdzie h do potęgi 3 i to dalej też jak. Bo wiem jak to 4 ale tamtego nie wiem.
Ale jak dojść do tego niżej. Jak wyjdzie h do potęgi 3 i to dalej też jak. Bo wiem jak to 4 ale tamtego nie wiem.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
gdy \(\displaystyle{ a=\sqrt2 h\\ H= \frac{\sqrt2}{2} h}\)
to podstawiamy pod objetosc wtedy mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3} a^2 H = \frac{4}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2}\)
i podstawiamy by obliczyc a oraz H
\(\displaystyle{ a=h\sqrt2 a=2 \\ H=1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2007, 18:29 ]
zaraz a mze tobie chodzi to jak z h do 3 wyciagnac ze a =2 ??
to podstawiamy pod objetosc wtedy mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3} a^2 H = \frac{4}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2}\)
i podstawiamy by obliczyc a oraz H
\(\displaystyle{ a=h\sqrt2 a=2 \\ H=1}\)
[ Dodano: 20 Maj 2007, 18:29 ]
zaraz a mze tobie chodzi to jak z h do 3 wyciagnac ze a =2 ??
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Mi chodzi o to jak ci wyszło że h do 3 to 2 pierwiastki z 2. i skąd sie tam wzięło h do 3. Bo wogóle tego nie rozumiem. A potem jak tak nagle z a=h pierwiastek z 2 wyszło a=2.
Ale i tak wielkie dzięki. Jednak nie zrobię tego zadania jutro na sprawdzianie z matmy. Bo ono będzie na ocene 6. Więc 5 mi wystarczy, ale dobrze by było jakby było 6.
Mimio to jeszcze raz wielkie dzięki. Jeśli możesz to wyjaśnij mi to co napisałam. Jak możesz to postaraj sie jak najszybciej.
Ale i tak wielkie dzięki. Jednak nie zrobię tego zadania jutro na sprawdzianie z matmy. Bo ono będzie na ocene 6. Więc 5 mi wystarczy, ale dobrze by było jakby było 6.
Mimio to jeszcze raz wielkie dzięki. Jeśli możesz to wyjaśnij mi to co napisałam. Jak możesz to postaraj sie jak najszybciej.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Ostrosłupy
wrr jak mam to inaczej tlumaczyc (daj gg)
masz wzor na objetosc i pod niego podstawiasz a oraz H gdzie
\(\displaystyle{ a=\sqrt2 h\\ H= \frac{\sqrt2}{2} h}\)
to podstawiamy pod objetosc wtedy mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3} a^2 H = \frac{4}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2}\)
masz wzor na objetosc i pod niego podstawiasz a oraz H gdzie
\(\displaystyle{ a=\sqrt2 h\\ H= \frac{\sqrt2}{2} h}\)
to podstawiamy pod objetosc wtedy mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3} a^2 H = \frac{4}{3}}\) czyli
\(\displaystyle{ \\ a^2 H =4 h^3=2\sqrt2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Ostrosłupy
Już wiem jak dojść do tego jak h=2 pierwiastek z 2. Ale jak potem wyszło że a=2. Proszę napisz mi... Coś mi sie zdaje że powinnam już zrozumieć. Tylko napisz po kolei jak dojść do tego a, czyli ostatni przykład... Proszę