graniastosłup pochyły
graniastosłup pochyły
jak obliczyć wysokość graniastosłupa pochyłego, którego podstawą jest trójkąt równoboczny o długości 3, a ścianami bocznymi są romby o długości krawędzi 3.
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastosłup pochyły
hmmm ciezko zinterpreowac to zadanie... jezeli to jest graniastoslup i jezeli ma dwie podstawy bedace tr rownobocznymi to z konstrukcji wynika ze jedna ze scian bedzie kwadraem ale kwadrat to tez rab
na pierwszy rzut oka potrzebowalbym jeszcze kata bo narazie nie mm pomyslu jak ocenic gdzie padnie spodek owej wysoksci jeze li na 1/3 h trojkata (od wierzcholka) to obliczenia sa chyba nie musze ic pisac prose no ale.... nie mam co do tego pewnosci
na pierwszy rzut oka potrzebowalbym jeszcze kata bo narazie nie mm pomyslu jak ocenic gdzie padnie spodek owej wysoksci jeze li na 1/3 h trojkata (od wierzcholka) to obliczenia sa chyba nie musze ic pisac prose no ale.... nie mam co do tego pewnosci
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastosłup pochyły
lol no ze kat ostry to kat poniedzy 0 a 90 to kazdy glupi wie ;p;p ale mi przydalbysie MOZE do wyznaczenia wysokosci ale tam
ja zakladam (z konstrukcji) ze wysokosc H graniastoslupa pada na 1/3 h trojkata liczac od wierzcholka
wtedy \(\displaystyle{ H=\frac{\sqrt{33}}{2}}\)
ja zakladam (z konstrukcji) ze wysokosc H graniastoslupa pada na 1/3 h trojkata liczac od wierzcholka
wtedy \(\displaystyle{ H=\frac{\sqrt{33}}{2}}\)