powierzchnia tulei w rzucie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
powierzchnia tulei w rzucie
Witam serdecznie.
Problem dość trudny(dla mnie).
Muszę obliczyć siłę potrzebną do zaciśnięcia tulei aluminiowej.
Znalazłem wzór na siłę:
\(\displaystyle{ P=qF}\)
F-powierzchnia przedmiotu (w rzucie) w mm2
q- nacisk jednostkowy w kG/mm2
wymiary tulei:
a - wysokość: 19,90mm
b - szerokość: 39,50mm
c - długość: 63,00mm
są to wymiary "otworu" tulei, do tego dochodzi grubość ścianki : s - 7,83mm
Zaciskać będę "od góry" w specjalnych matrycach które sprasują wysokość do 12 mm, a szerokość do 24mm - tyle wynosi objętość lin włożonych do tulei przed prasowaniem
wg wzoru należy wziąć pole powierzchni w rzucie.
Pytanie laika: o jaki rzut chodzi a raczej o jakie pole powierzchni. Co mam wziąć pod uwagę przy tulei pamiętając, że objętość materiału to tylko grubość ścianki...
Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc.
Paweł
Problem dość trudny(dla mnie).
Muszę obliczyć siłę potrzebną do zaciśnięcia tulei aluminiowej.
Znalazłem wzór na siłę:
\(\displaystyle{ P=qF}\)
F-powierzchnia przedmiotu (w rzucie) w mm2
q- nacisk jednostkowy w kG/mm2
wymiary tulei:
a - wysokość: 19,90mm
b - szerokość: 39,50mm
c - długość: 63,00mm
są to wymiary "otworu" tulei, do tego dochodzi grubość ścianki : s - 7,83mm
Zaciskać będę "od góry" w specjalnych matrycach które sprasują wysokość do 12 mm, a szerokość do 24mm - tyle wynosi objętość lin włożonych do tulei przed prasowaniem
wg wzoru należy wziąć pole powierzchni w rzucie.
Pytanie laika: o jaki rzut chodzi a raczej o jakie pole powierzchni. Co mam wziąć pod uwagę przy tulei pamiętając, że objętość materiału to tylko grubość ścianki...
Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc.
Paweł
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
powierzchnia tulei w rzucie
W tym wzorze określającym siłę P przez pole rzutu rozumie się pole przekroju poprzecznego, prostopadłego do kierunku działania siły przykładanego obciążenia ściskającego q.
Zatem tu, w tym przypadku, będzie to pole pierścienia o średnicach zewnętrznej i wewnętrznej tulei choć później, w dalszej fazie ściskania niż początkowa, pole to będzie się zmieniać.
Należy pamiętać, że \(\displaystyle{ q>\sigma_p_l}\)
W.Kr.
Zatem tu, w tym przypadku, będzie to pole pierścienia o średnicach zewnętrznej i wewnętrznej tulei choć później, w dalszej fazie ściskania niż początkowa, pole to będzie się zmieniać.
Należy pamiętać, że \(\displaystyle{ q>\sigma_p_l}\)
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
powierzchnia tulei w rzucie
Wzór jest poprawny.
Naprężenia równe udziałowi siły przypadającemu na jednostkę powierzchni nie zależą od rodzaju tworzywa i jego gęstości.
Rozmiary tulei, w tym grubość ścian określone są jednoznacznie przez podanie jej wymiarów.
Pytający nie jest technikiem, zatem inaczej niż technicy podaje wymiary tulei.
W.Kr.
Naprężenia równe udziałowi siły przypadającemu na jednostkę powierzchni nie zależą od rodzaju tworzywa i jego gęstości.
Rozmiary tulei, w tym grubość ścian określone są jednoznacznie przez podanie jej wymiarów.
Pytający nie jest technikiem, zatem inaczej niż technicy podaje wymiary tulei.
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
powierzchnia tulei w rzucie
Dziękuję, za pomoc.
Więc podam tutaj moje przykładowe obliczenia opierając się o dane z obrazka.
Chciałbym obliczyć maksymalną siłę prasy, a więc wnioskuję, że interesuje mnie możliwa największa powierzchnia tulei podczas zaciskania - w sytuacji przy stykaniu się ścianek wewnętrznych: góra -dół.
a więc ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=qF}\)
\(\displaystyle{ P= 120 kG/mm^2 \cdot (39,5mm \cdot 63mm)
P= 298620 kG (?)}\)
no i wychodzi taka dziwna liczba... jak mam to odczytać? Jak przerobić to na tony lub kN?
A może biorę nie te wymiary?
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Więc podam tutaj moje przykładowe obliczenia opierając się o dane z obrazka.
Chciałbym obliczyć maksymalną siłę prasy, a więc wnioskuję, że interesuje mnie możliwa największa powierzchnia tulei podczas zaciskania - w sytuacji przy stykaniu się ścianek wewnętrznych: góra -dół.
a więc ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=qF}\)
\(\displaystyle{ P= 120 kG/mm^2 \cdot (39,5mm \cdot 63mm)
P= 298620 kG (?)}\)
no i wychodzi taka dziwna liczba... jak mam to odczytać? Jak przerobić to na tony lub kN?
A może biorę nie te wymiary?
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 maja 2014, o 15:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2014, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
powierzchnia tulei w rzucie
Okej, ale jeśli dobrze to odczytuje to wychodzi na to, ze potrzebuje nacisku ok 300 ton.
To jest niemożliwe, przecież to jest mała aluminiowa tuleja, a prasy o nacisku 300 ton to kosmos...
Czy ktoś może mi wskazać gdzie popełniam błąd?
To jest niemożliwe, przecież to jest mała aluminiowa tuleja, a prasy o nacisku 300 ton to kosmos...
Czy ktoś może mi wskazać gdzie popełniam błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
powierzchnia tulei w rzucie
Teraz to można porozmawiać. Rysunek rozjaśnia sprawę. Brak dobrego słownictwa utrudnia komunikację.
Tu nie chodzi o ściskanie tulei. Problem polega na zginaniu. Pierścień okrągły o wymiarach .... ściskany jest siłą przyłożoną wzdłuż tworzącej. Z okrągłego pierścienia powstanie taka "splaszczona elipsa" jaką pokazał Kolega na szkicu.
Zadanie polega na obliczeniu siły nacisku takiej, żeby naprężenia w zginanych ściankach przekraczały granicę plastyczności. Zadanie conajmniej dwukrotnie statycznie wewnętrznie niewyznaczalne.
Zginanie z "odginaniem" pręta krępego. proponuję MES i liczyć na maszynce.
W.Kr.
Tu nie chodzi o ściskanie tulei. Problem polega na zginaniu. Pierścień okrągły o wymiarach .... ściskany jest siłą przyłożoną wzdłuż tworzącej. Z okrągłego pierścienia powstanie taka "splaszczona elipsa" jaką pokazał Kolega na szkicu.
Zadanie polega na obliczeniu siły nacisku takiej, żeby naprężenia w zginanych ściankach przekraczały granicę plastyczności. Zadanie conajmniej dwukrotnie statycznie wewnętrznie niewyznaczalne.
Zginanie z "odginaniem" pręta krępego. proponuję MES i liczyć na maszynce.
W.Kr.