Objętość szklanki

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Witam potrzebuję obliczyć objętość szklanki.
AU
AU
whiski.jpg (4.46 KiB) Przejrzano 298 razy
Policzę objętość ze wzoru na: Objętość stożka obrotowego ściętego.

Mam tylko pytanie odnośnie tego dna jak widać na zdjęciu dno jest jakby "wypełnione" wysokość mam mierzyć do tego wypełnienia czy z tym wypełnieniem ? Woda dojedzie tylko do wypełnienia.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Objętość szklanki

Post autor: Kartezjusz »

Tak, bo masz liczyć objętość wody.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Super, dzięki.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

Objętość – miara przestrzeni, którą zajmuje dane ciało w przestrzeni trójwymiarowej.
Tyle wikipedia.

zgodnie z tą definicją powinieneś obliczyć objętość stożka ściętego utworzonego przez górne i dolne "denka"a następnie odjąć objętość pustej przestrzeni w środku, czyli pojemność szklanki. Tę drugą najlepiej posłużyć się wodą i menzurką.

Do obliczenia objętości możesz również użyć prawa Archimedesa.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Objętość szklanki

Post autor: kruszewski »

Najlepiej przez pomiar objętości wypartej wody, czyli "podniesienie się poziomu" menisku w naczyniu pomiarowym po zanurzeniu szklanki w wodzie. Wtedy uwzględnione będą obłości krawędzi, i inne wynikające z technologicznych potrzeb.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Bo muszę takie doświadczenie przygotować na fizykę:
Zastanów się, z jaką dokładnością możesz wyliczyć objętość szklanki.
Sprawdź potem swoje obliczenia mierząc, ile wody się w niej rzeczywiście
zmieści. Możesz wykorzystać np. strzykawkę z podziałką (jak na wynik
wpływa wielkość strzykawki?). Porównaj wyniki kilku pomiarów. Jakie są
przyczyny ew. rozbieżności?
To jak mam policzyć, aby ok było ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

O, wiec w zadaniu chodzi jednak o POJEMNOŚĆ a nie o objętość...
Ponieważ nie znasz dokładnego kształtu wnętrza szklanki, musisz stosowac metody przybliżone i dla każdej z nich oszacować błędy. W tego typu zadaniach nie ma dobrej odpowiedzi. A raczej każda jest dobra, o ile opiszesz dobrze zatosowana metodę przybliżoną i oszacujesz błąd.

Możesz np podzielis wysokośc szklanki na, powiedzmy, 5 czesci i obliczyć średniće przekroju na każdym poziomie.
Teraz możęsz sobie założyć, że pomiędzy poziomami szklanka jest walcem, albo, że jest stożkiem ściętym. Kazdy wybor jest dobry...
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

To policzę tak jak napisałem ze wzoru na objętość stożka obrotowego ściętego.

Wysokość wezmę bez tego wypełnionego dna czyli od wypełnienia do końca szklanki do tego promień góry i dołu i już.

Przecież nie sprawdzą jaką szklankę miałem.

Potem wezmę strzykawkę i będę wlewał wodę i zobaczę ile wejdzie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

OK. pamietaj jednak o błędach pomiarow (zarowno przy liczeniu wymiarow szklanki, jak i przy pomiarze ilości wody, ktora wlewasz.
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Jak to uwzględnić w obliczeniach ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

np jeżeli promień "góry" szklanki mierzysz z dokładnością 1mm, i wyjdzie Ci 3 cm, a \(\displaystyle{ \pi}\) weźmiesz z dokłądnościa do dwóch miejsc po przecinku, to o ile rzeczywiste pole może się róznić od obliczonego?
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Nie będzie się różnił
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

Ano będzie: tobie wyjdzie \(\displaystyle{ 3.14\cdot 9}\) a w rzeczywistości może się wahać od \(\displaystyle{ \pi\cdot 2.9^2}\) do \(\displaystyle{ \pi\cdot 3.1^3}\), nieprawdaż?
Vexen16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 433
Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 57 razy

Objętość szklanki

Post autor: Vexen16 »

Aha no i jak to uwzględnić ? Nie wystarczy jak napiszę, że robię pomiar pośredni i już ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Objętość szklanki

Post autor: a4karo »

Jeżeli nie miałeś rachunku błędów, to pewnie wystarczy, że uświadomisz sobie i podasz jakie czynniki mogą spowodować różnice między wynikami
ODPOWIEDZ