w trapezie rownoramiennym jedna z podstaw jest 3 razy dluzsza od drugiej. Bryla B1 powstala z obrotu trapezu wokol krotszej podsawy bryla B2 wokol dluzszej. Oblicz stosunek objetosci bryly B1i B2....
jak dla mnie do do jest 1:1 ale moja madra ksiazka mowi ze \(\displaystyle{ \frac{7}{5}}\) moze mi to ktos wytlumaczyc??
stosunek objetosci
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
stosunek objetosci
1:1 napewno nie moze byc pomysl sobie tak: masz ten trapez i krecisz wokol tego krotszego boku noi szerokosc ci jego rosnie a takze w pewnym sensie jakis tam promien (h) im dalej i m szrzej tym weicej tak na chlopski rozum za to jak krecisz wokol dluzszej podstawy to wraz ze wzrastaniem h maleje ci szerokosc czyli sie zmieniejsza; D przypomnij sobie jak lepisz blawana ;D coraz wiecej sniegu potrzeba ;D nie ? ;d
[ Dodano: 13 Maj 2007, 17:05 ]
p.s mi zazwyczaj taki kwadratowy wychodzi wiec stad ta analogia ;D
[ Dodano: 13 Maj 2007, 17:05 ]
p.s mi zazwyczaj taki kwadratowy wychodzi wiec stad ta analogia ;D
- szymuś
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ze wsi;)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
stosunek objetosci
trapez ma podstawy a i 3a i wysokosc h
objetosc B2 to ob walca o boku a i promienu h ktora jest wysokoscia trapezu + 2 pola stozka o promienu h i wysokosci a \(\displaystyle{ V_2= V_w + 2V_s = \frac{5}{3} \pi h^2 a}\)
ob B1 to ob walca o promienu h i wysokosci 3a - 2ob stozkow o promienu h i wysokosci a
\(\displaystyle{ V_1=V_W - 2V_S =\frac{7}{3} \pi h^2 a}\)
a wiec stosunek to faktycznie \(\displaystyle{ \frac{7}{5}}\)
pomogłem ?
objetosc B2 to ob walca o boku a i promienu h ktora jest wysokoscia trapezu + 2 pola stozka o promienu h i wysokosci a \(\displaystyle{ V_2= V_w + 2V_s = \frac{5}{3} \pi h^2 a}\)
ob B1 to ob walca o promienu h i wysokosci 3a - 2ob stozkow o promienu h i wysokosci a
\(\displaystyle{ V_1=V_W - 2V_S =\frac{7}{3} \pi h^2 a}\)
a wiec stosunek to faktycznie \(\displaystyle{ \frac{7}{5}}\)
pomogłem ?