Czworościan foremny...
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
Długość krawędzi czworościanu foremnego jest o 1 dłuższa od jego wysokości. Oblicz objętość.
\(\displaystyle{ V=\frac{(H+1)^2 \cdot H \cdot \sqrt{3}}{12}}\) i to wszystko xD??
\(\displaystyle{ V=\frac{(H+1)^2 \cdot H \cdot \sqrt{3}}{12}}\) i to wszystko xD??
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
kerajs pisze:Nadal nie wiesz ile wynosi H więc to nie wszystko.
No i nie masz policzinej objętości.
Ale mi dałeś radę, dziękuję.....
Może byś napisał jak tą pie... wysokość policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Czworościan foremny...
\(\displaystyle{ H=\frac{\sqrt{6}}{3}a
,a=H+1}\) obliczasz a i wstawiasz do wzoru na objętość czworościanu foremnego \(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{3}}\)
,a=H+1}\) obliczasz a i wstawiasz do wzoru na objętość czworościanu foremnego \(\displaystyle{ V=\frac{\sqrt{2}}{12}a^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
Dlaczego "H" = \(\displaystyle{ H= \frac{\left( H+1\right) \sqrt{6} }{3}}\) to co podałeś to długość odcinka w podstawie do spodka wysokości. To dlaczego to ma być równe wysokości tego czworościanu foremnego?kerajs pisze:\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{\left( H+1\right) \sqrt{6} }{3}}\)
Wylicz H i podstaw do wzoru na objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
virtue pisze:Bo do wzoru ktory podalem za a podstawił H +1
I co z tego xD
Patrz ten odcinek co podałeś ma długość: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{6}}\)
Jak podstawiłeś za niego te: \(\displaystyle{ a=H+1}\) to dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{(H+1)\sqrt{3}}{6}}\) -> ale to chyba nie czyni jeszcze tego odcinka tym, że jest równy \(\displaystyle{ H}\) -> bo i jakim cudem???
Na jakiej zasadzie przyrównujesz go do wysokości tego czworościanu, bo nie mogę ogarnąć??
Dajmy na to: niech te \(\displaystyle{ a=2cm}\), wtedy \(\displaystyle{ H=1cm}\) i według Ciebie: \(\displaystyle{ 1cm=\frac{2cm\sqrt{3}}{6}}\) -> no chyba jednak nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 32 razy
Czworościan foremny...
Czego nie rozumiesz ?
\(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{6}}{3}}\)
i
H+1=a więc za a stawiamy H +1
\(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{6}}{3}}\)
i
H+1=a więc za a stawiamy H +1
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 22:57 przez virtue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
virtue pisze:Czego nie rozumiesz ?
\(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{6}}{3}}\)
i
H+1=a więc za a stawiamy H
Skąd do cholery bierzesz równanie: \(\displaystyle{ H=\frac{a\sqrt{6}}{3}}\) ???????????????????
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Czworościan foremny...
A reszta, Stary, wynika z treści zadania:
Długość krawędzi czworościanu foremnego jest o 1 dłuższa od jego wysokości
Ps
Po pierwsze to uspokój sięDreamer1x6xX . Jutrzejszą maturę machniesz bez problemu. Walczysz z zadankami od dłuższego czasu więc merytorycznie jesteś do tego egzaminu dobrze przygotowany.
Jedyną przeszkodą w uzyskaniu wysokiego wyniku może być Twoja nerwowość. Nie wpadaj od razu w panikę gdy coś Ci nie wychodzi. Zastanów sie gdzie może być błądm może spróbuj innym sposobem lub po prostu zacznij rozwiązywać inne zadanie.
Trzymam kciuki.
Długość krawędzi czworościanu foremnego jest o 1 dłuższa od jego wysokości
Ps
Po pierwsze to uspokój sięDreamer1x6xX . Jutrzejszą maturę machniesz bez problemu. Walczysz z zadankami od dłuższego czasu więc merytorycznie jesteś do tego egzaminu dobrze przygotowany.
Jedyną przeszkodą w uzyskaniu wysokiego wyniku może być Twoja nerwowość. Nie wpadaj od razu w panikę gdy coś Ci nie wychodzi. Zastanów sie gdzie może być błądm może spróbuj innym sposobem lub po prostu zacznij rozwiązywać inne zadanie.
Trzymam kciuki.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2014, o 23:01 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 303
- Rejestracja: 17 sty 2014, o 02:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniezno
- Podziękował: 36 razy
Czworościan foremny...
virtue pisze:Taki jest wzór na H w czworościanie foremnym.
Skąd xD Nigdy takiego nie widziałem, ale na pewno chodzi Tobie o wysokość bryły, a nie o wysokość podstawy???