Witam,
Poniżej rysunek pomocniczy. Mam podaną długość podstawy jako 10cm. Kąt nachylenia grzbietu BC to 22,21 stopnia. Natomiast nachylenie płaszczyzny ścian to 30 stopni.
Proszę o pomoc w obliczeniu długości grzbietu BC.
Pozdrawiam
Ostrosłup - jaka długość grzbietu
Ostrosłup - jaka długość grzbietu
Tak, podstawa to kwadrat. 30 stopni pochylenia mają wszystkie cztery ściany ostrosłupa. Jedna z nich to np. ABC. Więc wiadomo że grzbiet ma wówczas 22,21 stopnia nachylenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup - jaka długość grzbietu
Z trójkąta wysokość ściany, wysokość ostrosłupa, połowa krawędzi podstawy - dostajemy tę pierwszą \(\displaystyle{ \frac{10\sqrt 3}{3}}\).
Z trójkąta wysokość ściany; szukana krawędź (grzbiet); połowa krawędzi podstawy - dostajemy (Pitagoras) szukane \(\displaystyle{ 5\sqrt{\frac{7}{3}}\)
Z trójkąta wysokość ściany; szukana krawędź (grzbiet); połowa krawędzi podstawy - dostajemy (Pitagoras) szukane \(\displaystyle{ 5\sqrt{\frac{7}{3}}\)
Ostrosłup - jaka długość grzbietu
Nie bardzo zrozumiałem. Możesz to rozpisać? Jaka jest długość BC?
-- 6 maja 2014, o 22:46 --
Myślałem żeby to obliczyć za pomocą cosinusa lub secansa.... pierwiastek z dwóch x 5 = 7,071 następnie podzielić przez cosinusa 22,21 = 7,64cm Ale nie wiem czy to dobrze rozumuję......-- 6 maja 2014, o 22:55 --Wygląda na to że mamy taki sam wynik, ale nie mogę rozkminić Twojego wyliczenia. To chyba już ze zmęczenia...
-- 6 maja 2014, o 22:46 --
Myślałem żeby to obliczyć za pomocą cosinusa lub secansa.... pierwiastek z dwóch x 5 = 7,071 następnie podzielić przez cosinusa 22,21 = 7,64cm Ale nie wiem czy to dobrze rozumuję......-- 6 maja 2014, o 22:55 --Wygląda na to że mamy taki sam wynik, ale nie mogę rozkminić Twojego wyliczenia. To chyba już ze zmęczenia...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ostrosłup - jaka długość grzbietu
(*) Masz trójkąt prostokątny o podanych bokach i kącie ostrym (30). Z funkcji trygonometrycznych dostajesz wysokość ściany ABC.piasek101 pisze:(*)Z trójkąta wysokość ściany, wysokość ostrosłupa, połowa krawędzi podstawy - dostajemy tę pierwszą \(\displaystyle{ \frac{10\sqrt 3}{3}}\).
(**)Z trójkąta wysokość ściany; szukana krawędź (grzbiet); połowa krawędzi podstawy - dostajemy (Pitagoras) szukane \(\displaystyle{ 5\sqrt{\frac{7}{3}}\)
(**) Masz trójkąt prostokątny o podanych bokach - z Pitagorasa (o tym pisałem) dostajesz
,,szukane" czyli |BC|.