Rzut stereograficzny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
misia12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 18 sty 2013, o 12:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 7 razy

Rzut stereograficzny

Post autor: misia12345 »

Wyznaczyć obrazy punktów w rzucie stereograficznym:
a) \(\displaystyle{ A=(0, \frac{1}{2}, \frac{1}{2} ),
b) B=( -\frac{1}{2}, 0, \frac{1}{2} ),
c) C=( \frac{1}{3} , \frac{1}{3} , \frac{1}{3})}\)


Wyznaczyć przeciwobraz punktu w rzucie stereograficznym:
\(\displaystyle{ a)z_{A}=-i}\)
\(\displaystyle{ b)z_{B}=1+i}\)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak zrobić te zadania? Chociaż po jednym podpunkcie, żebym załapała schemat. Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ